ZHRNUTIE: Nové opatrenia v školstve (VIDEO)

Nové opatrenia a ich dopad na školstvo
Nové opatrenia a ich dopad na školstvo / Foto: Bigstock

Aktualizované 25.10.2020

 

23.10.2020 - Od pondelka 26. októbra bude vzhľadom na nové opatrenia, ktoré schválila vláda, zatvorená časť škôl. O detailoch, ktoré sa dotknú školstva v období čiastočného lockdownu informoval v piatok počas tlačovej konferencie minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling.

 

Ktoré školy sa zatvárajú?

Základné a stredné školy

Od pondelka 26. októbra sa začne vyučovať dištančne aj na druhom stupni základných škôl, a to do 27. novembra. Prvý stupeň bude fungovať tak ako doteraz. Fungovať budú aj školské kluby detí. Rovnaký postup sa týka aj špeciálnych základných škôl. Po prvom týždni sa bude opatrenie prehodnocovať. 

 

Stredné školy zostávajú zatvorené aj naďalej. Žiaci stredných škôl pokračujú v dištančnej výučbe. „Odborná prax nemôže prebiehať v školách, môže sa realizovať iba u zamestnávateľa, pokiaľ je to u neho aktuálne možné," doplnil minister školstva.

 

„Ak bude situácia priaznivá, v pondelok 30. novembra by sa mali žiaci vrátiť do škôl,“ uviedol Gröhling s tým, že ak sa situácia nezlepší, bude sa pokračovať v dištančnej výučbe.

 

Minister tiež informoval, že základné umelecké školy musia prejsť taktiež na dištančnú výuku. Výnimky sa ich podľa ministra netýkajú. Dodal, že chcú s ministerstvom práce zasielať učiteľom umeleckých škôl peniaze na vykrytie ich platov. Zatiaľ by malo ísť o sumu 21 miliónov eur.

 

Mimoriadne sa tiež prerušuje poskytovanie výchovno-vzdelávacej činnosti, ubytovania a stravovania v školských internátoch pre žiakov škôl, kde je nariadené dištančné vyučovanie.

 

Vysoké školy

Branislav Gröhling tiež vyzval všetky vysoké školy, aby od pondelka prešli na dištančné vzdelávanie na zvyšok zimného semestra. Ak by bola situácia priaznivá, študenti by sa mohli do škôl vrátiť v januári.

Minister upozornil, že s prechodom na dištančné vzdelávanie bude súvisieť aj proces vypratania internátov. Do pár dní by tiež malo byť jasné, ako budú pristupovať vysoké školy v tejto situácii voči študentom zo zahraničia, ktorí u nás študujú.

 

Materské školy a detské jasle

Materské školy a detské jasle zostávajú fungovať tak ako doteraz. Stále nie je jasné, či bude vyplatená pandemická OČR rodičom, ktorí sa pre obavy o zdravie dieťaťa rozhodnú do zariadenia dieťa nedať. Gröhling uviedol, že by mal o tom informovať v najbližších dňoch minister práce Milan Krajniak.

 

V školskom roku 2020/2021 vo všetkých školách a školských zariadeniach nemožno uskutočniť až do odvolania školské aktivity ako

  • výlety a exkurzie,
  • športové výcviky a školské športové súťaže,
  • pobyty v škole v prírode a aktivity školy v prírode,
  • kurzy na ochranu života a zdravia,
  • kurzy pohybových aktivít v prírode,
  • saunovanie,
  • dni otvorených dverí.

 

Jesenné prázdniny sa posúvajú

Minister potvrdil, že nastanú zmeny aj pri jesenných prázdninách.  Informoval, že jesenné prázdniny sa presúvajú z 29. a 30. októbra na 30. októbra a 2. novembra. „Ide o piatok a pondelok, vzhľadom na to, že cez víkend sa bude konať celoplošné testovanie a v pondelok prebehne dezinfekcia. Túto dezinfekciu zabezpečuje ministerstvo obrany. Okrem toho pribudnú prázdniny aj v piatok 6. novembra a pondelok 9. novembra – opäť ide o obdobie v termíne celoplošného testovania," dodal Gröhling. Jesenné prázdniny platia aj pre materské školy

 

Posunutie jesenných prázdnin. / Foto: Bigstock

 

Čo ak je rodič pozitívny?

Lekárka Elena Prokopová na tlačovej besede informovala, ako sa zachovať v situácii, keď je rodič v karanténe, teda ak bol pozitívny alebo je úzkym kontaktom. V prípade, že je rodič pozitívny, zostáva s ním v karanténe celá rodina. Ak je úzkym kontaktom, tak nie.

V prípade, že je rodič pozitívny, musí o tom informovať svojho všeobecného lekára a tiež všeobecného lekára dieťaťa. „Karanténa detí je monitorovaná všeobecným lekárom a do materskej či základnej školy sa deti vracajú len vtedy, ak pediater vydá potvrdenie o chorobe, kde je napísaný termín od – do. V tomto prípade je dátum "do" uzatvorenie karantény. Za dodržanie karantény nesie zodpovednosť všeobecný lekár,“ vysvetlila Prokopová. Uviedla, že všeobecní lekári presne vedia postupy, ako uvoľňovať z karantény a kedy indikovať test. Vždy monitorujú aj celú rodinu, lebo karanténa dieťaťa je vždy ovplyvnená karanténou a zdravotným stavom rodiča. „Zodpovednosť nemôžu niesť učitelia, či sa do školy vrátili zdravé deti, keďže nie sú zdravotnícky personál,“ doplnila.

 

Absencia dieťaťa v škole

„Rodič môže ospravedlniť dieťa na maximálne 5 po sebe nasledujúcich vyučovacích dní. Ak to chce urobiť na viac dní, musí byť medzi dňami prestávka alebo potrebuje potvrdenie od doktora," uviedol minister školstva. 

 

6 miliónov eur na digitálne vybavenie škôl

Ministerstvo školstva vyčlenilo z vlastného rozpočtu šesť miliónov eur na digitálne vybavenie škôl. V týchto dňoch budú zasielané príspevky v sume od 500 do 4000 eur. Školy od 15 do 99 žiakov dostanú 500 eur, v školách od 100 do 300 žiakov pôjde o sumu 2000 eur a školy nad 301 žiakov dostanú 4000 eur.
      

Minister poznamenal, že školy si z tých financií môžu kúpiť napríklad kamery, mikrofóny, konektory, prípadne aj notebooky. Poukázal, že na tento zámer zatiaľ vyčleňujú financie len z vlastných zdrojov. „Bude to prvá investícia na digitálne vybavenie,“ povedal minister školstva. Na ostatné finančné príspevky, napríklad z eurofondov, sa bude čakať dlhšie.

 

Ministerstvo v ostatných týždňoch pripravovalo, aby sa v niektorých školách vedelo zabezpečiť aj individuálne vzdelávanie, pričom výučba by neprebiehala celý týždeň. „Momentálne v tomto stave sa to však realizovať nedá,“ povedal minister školstva. Ako dodal, je rád, že do škôl môžu ísť aspoň najmenšie deti. Zároveň potvrdil, že náklady na tlač pracovných listov pre deti, ktoré sa nemôžu vzdelávať on-line, chce rezort školstva preplácať.
      

Učitelia môžu učiť dištančne aj z domu

Na otázku, či musia učitelia vzdelávať zo škôl a nie z domu, minister uviedol, že ide o vzťah medzi zamestnávateľom a zamestnancom. „Určuje to zamestnávateľ. Myslím si, že je správne, že učitelia prídu do školy, majú tam lepšie prostredie a vybavenie," povedal minister školstva.

      

Učitelia môžu riaditeľov škôl podľa ministra školstva požiadať aj o zvýšenie hlasových a dátových služieb v telefónoch. Riaditelia majú podľa slov ministra zbierať čísla učiteľov a následne ich zasielať na web ministerstva školstva. Na tieto čísla mobilní operátori aktivujú dáta či volania navyše. Ako poznamenal Gröhling, do konca roka budú operátori túto službu poskytovať učiteľom zadarmo.

 


 


Zdroj: TB a TASR
Čítajte viac o téme: Koronavírus
Zdieľať na facebooku