Jedna z najlepších škôl na Slovensku má ihrisko, kde sa rodičia boja nechať deti hrať

Spojená škola Novohradská má ihrisko v dezolátnom stave. Kompetentní to celé roky vyrieišiť nedokázali. Iniciatívy sa museli chopiť rodičia.
Spojená škola Novohradská má ihrisko v dezolátnom stave. Kompetentní to celé roky vyrieišiť nedokázali. Iniciatívy sa museli chopiť rodičia. / Foto: ZG/EW

15.5.2016 |

Každý deň sa rodičia na jednej z najlepších škôl na Slovensku boja, s akým úrazom ich deti prídu domov. Na pomoc od štátu pri riešení problému so školským ihriskom viac nemali trpezlivosť. Zbierajú sa stovky či tisíce eur, aby sa ich deti mohli normálne hrať.

 

Slovenské školstvo nie je zadarmo ani náhodou

To, že je „slovenské školstvo zadarmo,“ dnes pobúri asi nejedného rodiča školáka. Maľovanie triedy, nové lavice, nákup počítačov, či interaktívnych tabúľ, to všetko sú bežné veci, ktoré dnes rodičia školopovinných detí trpia zo svojich peňazí. Postupne a nenápadne. V prípade, že sa nájde v triede rodič, ktorý vie niečo opraviť, ani takouto formou pomoci školy nepohrdnú. Nemajú totiž ani zďaleka vybavenie, aké by potrebovali, ale ani peniaze. Absurdným príkladom je aj jedna z najlepších škôl na Slovensku – Spojená škola Novohradská v Bratislave, ktorá už roky nedokáže vyriešiť problém so svojím školským ihriskom. Odnášajú si to iba deti.

 

Vychýrená bratislavská Spojená škola Novohradská

Gymnázium Jura Hronca a Základná škola Košická sídlia v Bratislave v budove neďaleko mosta Apollo. Dlhodobo patria podľa rebríčka INEKO medzi najlepšie školy na Slovensku. Ani to však pre jej študentov neznamená, že by mali lepšie podmienky na svoje štúdium alebo zábavu. Vychytená bratislavská škola totiž nemá ani také ihrisko, aké nájdete v ktorejkoľvek slovenskej dedine.

V areáli školy vás nepríjemne prekvapí deravá a bublinová asfaltová plocha, zhrdzavené dotrhané oplotenie, desaťročia staré pozostatky basketbalových košov, ktoré tam vlastne ani nie sú alebo hrdzavé konštrukcie futbalových brán. A keď už zachádzame do detailov, problém sú vlastne aj lopty.

Bežecká dráha má tiež nevyhovujúci povrch a je samá diera. Telesnú výchovu tu však deti od základnej školy až po gymnázium absolvujú povinne dva krát do týždňa. Deti navštevujúce školskú družinu tu trávia futbalom či naháňaním aj svoje poobedia. Neustále dotrhané oblečenie či zničené topánky už rodičia ani neriešia. Horšie sú ľahšie či ťažšie úrazy, ktoré sú na bežnom poriadku. Napriek tomuto stavu je ihrisko stále vyťažené, pretože deti potrebujú byť po celom dni v škole aj na vzduchu.

 

Foto: ZG/EW

Rodičia, absolventi a dobré firmy zaplatia, čo mal riešiť štát

Spojená škola Novohradská je verejná škola a o svoj pozemok v areáli školy prišla pred rokmi za zvláštnych okolností. Škole teda nepatrí a štát sa s vlastníkom pozemku Lavingston Consultants Ltd. už roky bezvýsledne súdi. Keďže išlo nielen o  finančný problém, ale aj právny, nebolo toho, kto by do rekonštrukcie školského ihriska za tohto stavu peniaze investoval.

Vďaka pomoci rodičov sa takmer pred rokom ľady pohli a vlastník pozemku dal súhlas na rekonštrukciu ihriska. S Nadáciou Novohradská sa majiteľ firmy dohodol na 14-ročnom prenájme školského dvora za symbolické jedno euro. Škola sa hneď pustila do finančnej zbierky na jeho rekonštrukciu.

 

 

Stále nemajú dosť peňazí

Nové ihrisko by malo stáť okolo 200 tisíc eur. Na to, aby sa naň vyzbierali rodičia teda nejde o žiadnu malú čiastku. Do zbierky sa zapojila celá škola- rodičia, študenti i bývalí absolventi. Stále hľadajú firmy, ktoré by pomohli konečnú sumu vyzbierať. Nadácia Novohradská uvádza, že má k dnešnému dňu 141 803 eur. Rodičia, absolventi a študenti prispeli sumou 82 850 eur a asi 9 súkromných firiem darovalo takmer 42 tisíc. Nadácia prispela sumou 15 tisíc. Aby ihrisko mohlo stáť, škole stále chýba približne 60 tisíc. Peniaze ľudia posielajú na účet nadácie alebo cez portál darujme.sk.

Škola už začala s prípravnými prácami a výstavba by mohla začať v júli. Ak sa podarí vyzbierať požadovaná suma, v septembri alebo októbri budú môcť deti po prvý krát športovať v dôstojných podmienkach.

 

Foto: Nadácia Novohradská

 

Foto: Nadácia Novohradská

 

Aj študenti organizujú rôzne aktivity, aby upozornili verejnosť na prebiehajúcu zbierku. Tento piatok napríklad zorganizovali FESTIVAL GJH, ktorý sa konal na nádvorí školy. Okrem rôznych aktivít pre deti, ktoré začali už na obed, vystúpili večer na pódiu aj kapely ako Para a Hex. Lístky predávali študenti pre dosplých za 10 eur, pre šudentov po 5 eur a pre deti po 2 eurá. Vyzbieraná suma poputuje k chýbajúcej sume na ihrisko.

 

Foto: Veronika Rečková

 

Foto: Z.Gránska/EW

 

Foto: Veronika Rečková

 

Foto: Z.Gránska/EW

 

Foto: Veronika Rečková

Zdieľať na facebooku