IQ Olympiáda 2016: Mensa bude testovať IQ detí i verejnosti

  Foto: Shutterstock

18.3.2016 |

Šiesty ročník IQ Olympiády sa uskutoční 28. apríla v Trnave. Ide o podujatie, ktoré pripravuje organizácia združujúca nadpriemerne inteligentných ľudí MENSA Slovensko.

 

Kto sa môže zúčastniť?

IQ olympiáda je súťaž určená pre žiakov základných škôl a prvého stupňa osemročných gymnázií zameraná na vyhľadávanie intelektovo nadaných detí a je zostavená ako sada logických úloh. Nejde teda o preverovanie vedomostí získaných štúdiom. 

Primárnym cieľom IQ olympiády je preverenie schopnosti logicky uvažovať, spoznanie pamäťových schopností žiakov, samostatného vyvodenia logického úsudku či schopnosti rýchleho uvažovania. V neposlednom rade umožňuje IQ olympiáda svojim riešiteľom využiť vlastnú kreativitu pri riešení súťažného zadania.

 

Kedy a kde?

IQ olympiáda 2016 sa bude konať na pôde Anglicko-slovenskej bilingválnej školy Besst v Trnave a záštitu nad ňou prevzal aj tento rok primátor Trnavy Peter Bročka. Po súťažnej časti dňa si svoje danosti môže otestovať aj verejnosť – dospelí, študenti i deti do 14 rokov za poplatok, musia sa však zaregistrovať do 27. apríla na stránke iqolympiada.sk.

 

Samotné podujatie sa bude konať 28.apríla. Účasť detí v projekte je bezplatná.

 

Forma súťaže je postupová, s cieľom nájsť a ďalej pracovať s mladými talentmi. Do krajského kola súťaže postupujú najlepšie tímy zo školských kôl. Vlani to bolo spolu 63 detí, ktoré museli okrem iného riešiť úlohy zamerané na logické súvislosti, pamäť, postreh, odhadovať hmotnosť a dĺžku. Úlohy pokračovali logickou hrou, kde najskôr museli vylúštiť šifru nasmerujúcu ich na miesto, kde ich čakali ďalšie zadania.

Čítajte viac o téme: IQ testy
Zdieľať na facebooku