19 učiteľov postúpilo do semifinále ankety Zlatý Amos

  Foto: Archiv Zlaty Amos

Aj tento rok hľadá Slovensko v ankete Zlatý Amos tých najlepších učiteľov. Nominovaných bolo celkovo 31 učiteľov a do celoslovenského kola postúpilo 19 učiteľov zo všetkých krajov na Slovensku.

 

Počas 4. – 6. marca 2016 sa uskutočnilo sústredenie týchto semifinalistov. Učitelia sa na ňom každoročne dozvedia, čo ich vlastne čaká. Keďže tento ročník bude jubilejný, rozhodli sa organizátori venovať svetovým osobnostiam.

 

Aj v tomto ročníku budú počas finálového večera hlavnými disciplínami 30 sekundová videovizitka a 2 minútový program. Jednotliví učitelia si na sústredení vyžrebovali žánre a osobnosti, ktoré budú predstavovať.

 

PoradieOblasťOsobnosťMeno učiteľa
1folklórJuraj JánošíkValér Neumeister
2komédiaCharlie ChaplinFrantiška Fecková
3horrorVincent van GoghJaroslav Švestka
4science fictionLeonardo da VinciJudita Domotorová
5westernKarl MayMichal Copko
6cestopisMóric BeňovskýMichal Dindeš
7muzikálMichael JacksonĽubomíra Mošaťová
8legenda - históriaNapoleon BonaparteGabika Šablatúrová
9detektívkaAlžbeta BáthoryEva Lacková
10romantikaĽudovít ŠtúrMaroš Jakim
11činohraKleopatraZoli Krascsenits
12paródiaPeter SaganMartin Kosiba
13reklamaAlbert EinsteinTibor Bagi
14priamy prenosKarol PolákMária Urbanová
15rozprávkaSvätoplukBohdan Cagáň
16baletPiotr Iľjič ČajkovskijŠtevo Plačko
17dokumentMária TeréziaMária Ivanecká
18hip hop rapHipocratesMiki Bartal
19talkshowJan Amos KomenskýDaniela Kuciaková

 

Na sústredení bola príjemná atmosféra, učitelia boli aj voliť a dvaja učitelia sa stretli po 20 rokoch, čo bolo veľmi veselé a dojímavé. Semifinalisti mali najprv obavy z toho, čo ich čaká, ale už pri žrebovaní osobností vládla veselá atmosféra. Výber osobností sa im páčil a niektorí hneď telefonovali svojim žiakom, aby už začali rozmýšľať nad scenárom ich súťažnej disciplíny. V priebehu 2 týždňov budú nakrúcané videovizitky na školách, kde sa žiaci budú vyjadrovať, prečo svojho učiteľa navrhli do ankety.

 

Verejnosť už môže hlasovať na internetovej stránke www.zlatyamos.sk a podporiť tak svojho učiteľa o získanie titulu Amos sympaťák.

 

Celoslovenské kolo sa uskutoční 1.-2. mája 2016 v Košiciach. Moderátorkou 10. ročníka bude talentovaná herečka Gabriela Marcinková. Tvárou ankety je už po 4 – krát Igor Timko zo skupiny No name.

 

Foto: Archiv Zlaty Amos

 

Organizátori ankety sa snažia udeľovať nie len hlavné ocenenie pre učiteľa – Zlatého Amosa, ktorým je šek v hodnote 3500 €, ale ocenení sú aj žiaci, školy a pedagógovia, na ktorých sa oplatí spomínať. Od roku 2015 špeciálne oceňujeme aj najobľúbenejšieho učiteľa fyziky, chémie a matematiky - cenou spoločnosti Slovnaft. Každý z nich získa 1000 eurový šek. Od roku 2013 je udeľovaná aj Cena Jána Gašperana, je to nové ocenenie na počesť zakladateľa ankety v Slovenskej republike, ktorý nás v roku 2012 opustil. Ďalšie ocenenia: Amos sympaťák získa 1000 eurový šek, Zlatá škola – najviac prihlásených učiteľov zo školy získa tiež 1000 eur. Najlepší príbeh bude ocenený 200 eurami. No a tí, čo budú hlasovať, môžu získať 100 eur.

 

Dôležité termíny
Prihláškydo 31. januára 2016 (najneskôr do 14.2.2016 – ak organizátori vyhlásia zmenu)
Krajské koládo 20. februára 2016
Sústredenie semifinalistovod 4.-6. marca 2016
hlasovanie Amos sympaťákod 1. marca do 31. marca 2016
celoslovenské kolo1. – 2. mája 2016 v Historickej radnici v Košiciach
Zdieľať na facebooku