V pondelok sa niektoré školy zatvoria. Hovorí sa minimálne o týždni

  Foto: TASR

21.1.2016 |

Minister školstva Juraj Draxler sa dnes stretol s predstaviteľmi Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU), ktorí sú organizátormi plánovaného ostrého štrajku učiteľov. Podľa ich slov sa nedohodli.

 

Plánovaný ostrý štrajk učiteľov má začať v pondelok 25. januára. Očakávalo sa, či sa vďaka dnešnému spoločnému rokovaniu situácia nezmení. Žiadny posun však nenastal.

„Mne záleží, aby sa ani jedna škola v pondelok nezatvorila,“ uviedol po spoločnom stretnutí minister. Podľa jeho slov sú však požiadavky učiteľov ultimatívneho charakteru a nie je možné ich z technického hľadiska naplniť. Dodal, že do volieb môže pripraviť iba návrhy možných riešení. S takouto ponukou však učitelia nesúhlasili. Navyše dnes médiá informovali, že ministerstvo školstva používa vo svojich oficiálnych vyjadreniach nesprávne údaje v súvislosti s výškou ich platov.

 

V pondelok začína štrajk

Aktuálne sa na stránke ISU registrovalo so záujmom zapojenia do štrajku 10 475 učiteľov a takmer 600 škôl. Celkový počet učiteľov je približne 87 tisíc.

 

Školy s pedagógmi zapojenými do štrajku

Zdroj: ISU

 

„Z nášho pohľadu nedošlo k žiadnej zmene. Situácia je vážna, počet zapojených učiteľov narastá a veríme, že do pondelka sa ešte zvýši,“ uviedol Vladimír Crmoman z ISU po stretnutí s ministrom. Crmoman tiež pripustil, že je možné v prípade dohody štrajk stále zvrátiť. Tejto možnosti však pripisuje iba minimálnu šancu.

 

Rodičia jednotlivých škôl sú podľa ISU vopred informovaní o tom, ktorá škola bude zatvorená a ktorá bude mať obmedzenú prevádzku.

Vedenie Spojenej školy Novohradská v Bratislave napríklad informovalo rodičov osobne i emailom, že od 25. januára sa takmer všetci učitelia školy do štrajku zapoja.„Škola bude schopná zabezpečiť v nevyhnutných prípadoch náhradný program pre obmedzený počet najmladších žiakov (veková kategória 6-12 rokov) od 8.00 do 14.00 hod,“ uviedla riaditeľka školy Mgr. Renáta Karácsonyová.

Požiadali tiež rodičov v tejto ťažkej chvíli o porozumenie a podporu ich snahy o dosiahnutie lepších podmienok v školstve. Hovorí sa predbežne minimálne o týždni, kedy by sa deti nemali učiť v štandardnom režime.

 

Štrajk začne demonštráciou

Pondelkový štrajk oficiálne začne demonštráciou na Námestí Slobody v Bratislave o 11:00. Na plánovaný štrajk riešia učitelia aj hromadnú vlakovú dopravu, ktorou chcú podporiť účasť kolegov z iných miest na štrajku.

Čítajte viac o téme: Protesty | Štrajky
Zdieľať na facebooku