12. ročník Konferencie Učíme pre život: učiteľ má málo učiť a žiak sa má veľa naučiť

Peter Halák, riaditeľ neziskovej organizácie Indícia, ktorá konferenciu organizuje
Peter Halák, riaditeľ neziskovej organizácie Indícia, ktorá konferenciu organizuje / Foto: Indícia

13. september 2021 – Na konferencii Učíme pre život sa aj tento rok stretne približne 300 účastníkov, čo z nej robí najväčšie odborné podujatie o vzdelávaní. Už dvanásty krát prináša inšpirujúce príbehy, ukážky dobrej praxe, nápady na inovácie a hlavne stretnutia a diskusie všetkých zainteresovaných strán. Od učiteľov, riaditeľov škôl, cez mimovládne organizácie až po poslancov či pracovníkov štátnych inštitúcií.

 

Ústrednou témou tohto ročníka je Didactica Magna pre 21. storočie, ako pocta J. A. Komenskému.

 

„V minulých ročníkoch konferencie sme veľa hovorili o tom, že treba opustiť staré chodníčky a začať učiť inak, moderne. Inšpirovaní Komenským by sme si radi pripomenuli, že podstata dobrého vyučovania sa nemení už stáročia a že mnohé jeho teórie, by sme radi videli v našich školách aj dnes. Napríklad aj tú, že ak učiteľ veľa učí, nemusí to znamenať, že žiak sa viac naučí. Niekedy je to naopak,“ povedal Peter Halák, riaditeľ neziskovej organizácie Indícia, ktorá konferenciu organizuje.

 

Konferencia sa uskutoční v dňoch 17. – 19. september v Poprade a vystúpi na nej takmer 70 rôznych rečníkov nielen zo Slovenska. Okrem úvodnej a záverečnej spoločnej prednášky si účastníci môžu sami zvoliť, ktorých prednášok či workshopov sa zúčastnia a zostaviť si tak svoj program.

 

Výber z príspevkov:

Konferenciu otvorí minister školstva Branislav Gröhling. Úvodnú prednášku bude mať tandem Martin Kríž, riaditeľ odboru kurikula na ministerstve školstva a Daniel Bútora, zo Združenia škôl C. S. Lewisa. Učiteľka 1. stupňa CZŠ Narnia, Ľubica Noščáková nám popíše, ako jej žiaci sami napísali a vydali knihu a Viktória Marcinová, propagátorka čítania deťom, nám povie, čo presne sa deje v detskom mozgu počas toho ako číta a či existujú príliš ľahké knihy.

 

Kompletný program nájdete na: 
www.ucimeprezivot.sk/tema-a-program/program-konferencie

Čítajte viac o téme: Konferencie | Semináre
Zdieľať na facebooku