Ako bude vyzerať športovanie detí počas školského roka?

  

Športovanie detí bolo počas minulého školského roka značne obmedzené. Čo nás čaká tento rok?

 

Ministerstvo školstva sa pri koncipovaní pravidiel fungovania nového školského roka riadi platnými vyhláškami Úradu verejného zdravotníctva, nariadeniami vlády a tiež Covid automatom. Pre sprehľadnenie opatrení vytvoril rezort jednoduchý manuál – Školský semafor, ktorý obsahuje všetky potrebné informácie.

Sekcia športu ministerstva školstva dlhodobo komunikovala s epidemiológmi, hygienikmi, či konzíliom odborníkov, aby zabezpečili maximálne možné podmienky pre realizovanie pohybových aktivít na školách.

 

Miera uvoľnenia opatrení v rámci športu závisí od farby okresu, v ktorom sa daná škola nachádza. Telesná a športová výchova je napríklad v zelenej a oranžovej farbe Covid automatu povolená v exteriéri aj interiéri. V prípade priaznivých klimatických podmienok rezort odporúča vykonávať tieto aktivity najmä na školskom dvore. „V interiéri je dôležité, aby sa minimalizovalo premiešavanie tried. Na telesnej výchove môžu žiaci cvičiť bez rúška,“ pripomenul štátny tajomník pre šport Ivan Husár. 

 

Školské telocvične je možné v novom školskom roku využívať na vyučovanie telesnej a športovej výchovy či na krúžkovú činnosť. Takisto ich je možné prenajímať športovým klubom alebo organizáciám. Športové krúžky v rámci školských klubov detí je možné realizovať s minimalizovaním premiešavania tried.  Po skončení vyučovania je možné realizovať aj športové krúžky organizované športovými klubmi podľa športového Covid automatu v režime tréningov športových klubov.

 

Ministerstvo školstva zároveň odporúča lyžiarske kurzy alebo iné organizované viacdňové pohybové aktivity neorganizovať. A to najmä z dôvodu možných komplikácii pri zhoršení pandemickej situácie a tiež storno poplatky. 

"Od riaditeľov a zriaďovateľov škôl očakávame súlad nimi prijatých pandemických opatrení v ich školách s odporúčaniami ministerstva. Týmto spôsobom všetci spoločne prispejeme k tomu, aby sa naše deti čo najviac hýbali a posilňovali tým vlastnú imunitu," dodáva na záver Husár.

Čítajte viac o téme: Šport, Koronavírus
Zdieľať na facebooku