Slováci stagnujú v angličtine na úrovni Kene, ukázal najväčší test anglického jazyka na svete

Index odbornosti anglického jazyka (EPI) za rok 2020
Index odbornosti anglického jazyka (EPI) za rok 2020 / Zdroj: EF Education First

20.11.2020 - V celosvetovom porovnaní znalosti anglického jazyka, ktorého sa zúčastnilo 2.2 milióna ľudí sa Slováci umiestnili na rovnakej priečke ako africká Keňa. Znalosť angličtiny na Slovensku dlhodobo stagnuje. 

 

EF Education First zverejnilo Index odbornosti anglického jazyka (EPI) za rok 2020, v ktorom analyzuje dáta z viac než 100 krajín a regiónov, v ktorých rodným jazykom nie je angličtina. Tento rok obsadilo prvú priečku Holandsko, zatiaľ čo Dánsko a Fínsko skončilo na druhej a tretej priečke. Slovensko sa umiestnilo na 22. priečke spoločne s Keňou. Pohľad na výsledky z predošlých rokov zároveň ukazuje, že naša úroveň znalosti najväčšieho svetového jazyka skôr stagnuje, hoci celosvetová úroveň rastie, obzvlášť v Číne. Pre budúcnosť Slovenska to môže predstavovať vážny problém.

 

Filmy a seriály nestačia na školu

Zaujímavým zistením je, že ľudia vo veku 40+ mali v teste lepšiu angličtinu ako 18-20 roční. Z toho je zjavné, že formálne jazykové vzdelávanie na strednej a  vysokej škole je nedostačujúce a študenti po skončení školy potrebujú svoje znalosti angličtiny “dobehnúť”, kým sa ich jazyková úroveň zvýši. Aj keď mladšia generácia prichádza do styku s angličtinou častejšie a sleduje v tomto jazyku filmy a seriály, nestačí to na porozumenie gramatiky a ďalších náležitostí jazyka. V pracovnom prostredí je však ich znalosť nevyhnutná. 

 

Úradnícky one time next time

Najhoršiu znalosť angličtiny pritom celosvetovo vykazovali štátni zamestnanci. Po príklady nie je na Slovensku potrebné chodiť ďaleko. Práve štátny sektor je zároveň v mnohých krajinách vnímaný ako veľmi rigidný a nedobre prijímajúci zmeny. Zlepšovanie úrovne odbornosti v anglickom jazyku tak môže viesť aj k zlepšovaniu v oblasti štátnej byrokracie.

 

“Výsledky dlhodobého testovania a pozorovania sa dajú zhrnúť do jednej vety: Čím lepšie obyvateľstvo zvláda angličtinu, tým má vyššiu životnú úroveň,” povedala Zuzana Ihnátová, Country Manager EF Education First. “Všeobecná vysoká znalosť anglického jazyka znamená kontakt so svetom, najnovšími technológiami, výmenou informácií a poznatkov.”

 

Angličtina je jazyk medzinárodnej spolupráce. Vďaka tomu je jej dôkladná znalosť kľúčovým predpokladom vo vede, výskume technológií, inováciách a vzdelávaní. Nehovoriac už o vrcholových pozíciách v medzinárodných firmách a inštitúciách. Anglicky hovoriace prostredie láka najkvalitnejších ľudí.

 

Príležitosť pre každého - ak ju využije

Otvorenosť, ktorú znalosť angličtiny prináša, sa prejavuje okrem iného napríklad v politickej rovnosti či lepšom prístupe k životným príležitostiam. Väčšina ľudí už nestrávi v jednom zamestnaní celý svoj aktívny život, no čoraz viac povolaní aj pracovných pozícií dnes vyžaduje stále lepšiu znalosť anglického jazyka. Sociálna mobilita skrátka bude v blízkej budúcnosti čoraz viac podmienená práve dobrou znalosťou angličtiny. 

 

“Celosvetovo je najviac anglicky hovoriacich ľudí v Číne. Úroveň jazyka v tejto krajine prudko stúpa a v kombinácii s rozšírením práce z domu vďaka pandémii Covid-19 je možné, že už v blízkej budúcnosti budú čoraz viac vyšších pozícií obsadzovať práve Číňania. Znalosť angličtiny sa stáva konkurenčnou výhodou, ktorú už nie je možné naďalej zanedbávať, bude patriť medzi tie kritické,” upozorňuje Zuzana Ihnátová.

 

Nielen sedenie v učebni

Kvalitný jazykový kurz s lektorom, ktorého znalosti vysoko presahujú úroveň svojich žiakov, je základný kameň budúceho úspechu. Rozširovať svoje znalosti je však potrebné aj inak. “Angličtina sa musí stať všadeprítomnou vo vašom každodennom živote. Filmy a seriály v anglickom jazyku, podcasty, časopisy, knihy. Popri jazyku sa takto vzdelávate v oblasti, ktorá vás zaujíma a baví. No a najrýchlejšie sa jazyk naučíte tak, že do danej krajiny odcestujete, spoznáte tamojšiu kultúru a nájdete si priateľov, ktorých materinský jazyk je angličtina,” vysvetľuje Zuzana Ihnátová. “A ako pri všetkom, dôležitá je disciplína. Rok 2020 má 251 pracovných dní. Keby ste sa disciplinovane učili angličtinu 15 minút pred prácou a 15 minút po práci, napríklad v MHD, je to len polhodinka denne, ktorú si takmer nevšimnete, no na konci roku ste absolvovali viac než 125 hodín jazykovej prípravy.”

Čítajte viac o téme: Cudzie jazyky
Zdieľať na facebooku