Školy sa zasekli v minulosti. Podnikatelia im chcú pomôcť zvládnuť budúcnosť

Podnikatelia chcú pomôcť nasmerovať školstvo správnym smerom.
Podnikatelia chcú pomôcť nasmerovať školstvo správnym smerom. / Foto: Bigstock

Slovensko v najbližších rokoch môže vážne ohroziť automatizácia a všetko nasvedčuje tomu, že nebudeme pripravení. Školy sa preto musia zmeniť a ako presne by to malo vyzerať riešia aj slovenskí podnikatelia. 

 

Slovensko má najvyšší počet pracovných miest ohrozených automatizáciou

Digitálne inovácie ako strojové učenie, veľké dáta alebo umelá inteligencia zmenia v budúcnosti trh práce a požiadavky na zamestnancov. Časť povolaní odíde do zabudnutia a ďalšiu časť čakajú výrazné zmeny. Podiel pracovných miest ohrozených automatizáciou je na Slovensku najvyšší spomedzi všetkých krajín OECD. Zistenia OECD ďalej ukazujú, že približne 34 % zamestnancov v Slovenskej republike je výrazne ohrozených automatizáciou svojej pracovnej pozície, kým ďalších 31 % môže očakávať výrazné zmeny vo výkone svojich pracovných úloh.

 

Čo majú učiť školy a kde im firmy podajú pomocnú ruku?

Trh práce sa zásadne mení, no väčšina škôl pripravuje študentov pre svet, ktorý nenávratne zmizol. Český odborník na školstvo Bob Kartous vo svojej knihe No Future hovorí, že ich vezieme na parnom stroji do virtuálnej reality. O tom, že školstvo by sa malo zmeniť hovoria mnohí, ale firmy zo Združenia podnikateľov Slovenska sa rozhodli podať školám pomocnú ruku a pomôcť im sériou aktivít prispôsobiť obsah vzdelávania dobe, ktorá prichádza.

 

Jednou z nich je aj výročná konferencia ZPS o vzdelávaní s názvom: Zručnosti do neznámej budúcnosti – Nepripravujme absolventov pre svet, v ktorom žijeme, ale pre svet, ktorý príde.

Na konferencii sa stretnú inovátori vo vzdelávaní – riaditelia, učitelia a zástupcovia podnikateľskej sféry. Tretí ročník sa koná už 13. februára v bratislavskom hoteli Park Inn.

 

Na konferencii budeme hovoriť s domácimi a zahraničnými odborníkmi o tom:

  • ako sa zmení trh práce a ktoré povolania zaniknú,
  • ako pripravovať absolventov na povolania budúcnosti,
  • ako konkrétne vedia podnikatelia pomôcť školám držať krok s dobou.

 

Konferenciu otvorí Marcus Orlovsky, podnikateľ s vášňou pre vzdelávanie, ktorý stál za úspechom viacerých firiem, pomáha budovať “školy budúcnosti” a jeho firma sa podieľa na projektoch za viac ako 8 miliárd GPB. Je tiež zakladateľom a riaditeľom organizácie zameranej na pomoc riaditeľom škôl, učiteľom a študentom rozvíjať ich talenty a vyučovať zručnosti potrebné v budúcnosti.

 

Nasledovať bude pohľad medzinárodných a domácich expertov na povolania a zručnosti, ktoré sa budú v budúcnosti vyžadovať. Po prestávke sa účastníci dozvedia ako možno v slovenskom prostredí rozvíjať zručnosti potrebné pre budúcnosť. Chýbať nebudú ani príklady tých, ktorí už touto cestou v našich podmienkach idú a predstavíme aj konkrétny finančný nástroj, ktorý pripravuje jeden z členov Združenia podnikateľov Slovenska na podporu učiteľov, ktorí nechcú zostať v sivom priemere.

 

Podujatie je určené primárne pre riaditeľov škôl, ale taktiež pre inovatívnych učiteľov, zástupcov vzdelávacej komunity a podnikateľov. Účasť je vďaka podpore Slovak Business Agency BEZPLATNÁ, stačí sa registrovať.

Čítajte viac o téme: Konferencie | Semináre
Zdieľať na facebooku