Ovocnú desiatu si deti natrhajú v škole

Sponzorovaný článok
  Foto: archív ZŠ

Ľudové liečiteľstvo pretrvalo veky. To, že jedna rastlina dokáže pomôcť aj pri desiatke ochorení, však  vie z nás iba málokto. V Základnej škole v Hliníku nad Hronom sa rozhodli založiť Bylinkáč. Je súčasťou projektu Záhrada na zjedenie.

 

Na Slovensku rastie až 200 druhov rastlín, ktoré sa dajú využívať na liečenie. Mnohé z nich pomáhajú pri viacerých problémoch. Vedeli ste, že taký rumanček kamilkový pomáha pri viac ako desiatich ochoreniach? Alebo, že mäta okrem iného zmierňuje aj pocit chladu? Ľudia často podceňujú účinok byliniek. Nevedia, ktorá časť z nich je liečivá a ani to, ako ich správe sušiť a skladovať. Pritom vďaka nim sa dokážeme vyhnúť nadmernému využívaniu liekov pri bežných ochoreniach.

V Základnej škole v Hliníku nad Hronom sa preto rozhodli založiť Bylinkáč, ktorý bude akousi bylinkovou lekárňou.  Pri jeho zakladaní  im bude pomáhať ich bývalá žiačka, dnes šikovná bylinkárka, ktorá   spolu so starými mamami  žiakov   o ich pestovaní aj niečo naučí. Deti sa naučia nielen bylinky vypestovať, ale aj správne usušiť a uskladniť v plátenných vreckách, ktoré si samy ušijú. Vďaka vlastnoručne vypestovaným bylinkám sa klasická hodina chémie zmení na zážitkovú, kde  si  budú môcť  žiaci sami vyskúšať výrobu prírodných mydiel a olejov.

 

Tablet nahradia živé obrázky

Bylinkáč však bude iba časťou projektu, ktorý sa rozhodli rozbehnúť v Základnej škole v Hliníku nad Hronom. „Naším cieľom je vybudovať si ‚Záhradu na zjedenie,“ vysvetľuje Andrea Jenatová zodpovedná za projekt v hliníckej škole. Škola dostala na jeho realizáciu 1 730 eur od Poštovej banky v rámci programu Na každej škole záleží.

Do vybudovania záhrady chce okrem bývalej žiačky – dnes bylinkárky – zapojiť aj rodičov, starých rodičov detí či seniorov z miestneho združenia seniorov. „Vďaka starým otcom premeníme nevyužitú trávnatú plochu školskej záhrady na ‚Ovosad‛, kde si s ich pomocou vysadí každá trieda svoj ovocný strom,“ hovorí Andrea Jenatová. Staré mamy zase pomôžu so založením ‚Babičkinej zeleninovej záhrady‛. „Záhrada sa stane živou učebňou a obrázky z tabletu nahradia živé obrázky z našej školskej záhrady,“ dodáva Andrea Jenatová. Žiaci budú môcť všetko, čo sa urodí v záhrade aj zjesť. Časom a so zvyšujúcou sa úrodou by chceli v škole ukázať deťom ako môžu urodené ovocie ďalej spracovať. Záhrada však nebude len miestom pestovateľských prác, ale aj miestom, kde si môžu deti oddýchnuť.

 

Vedomosti získajú aj od prarodičov

„Je skvelé, keď dokáže škola využiť vedomosti širšieho spoločenstva, rodičov, starých rodičov, bývalých žiakov. Praktické poznatky, ktoré nadobudli počas svojho života, sú neoceniteľné a je dôležité podeliť sa o ne s nastupujúcou generáciou,“ zdôvodňuje Lýdia Žáčková, hovorkyňa Poštovej banky, prečo sa banka rozhodla finančne pomôcť so zrealizovaním ‚Záhrady na zjedenie‛.

Základná škola v Hliníku nad Hronom je jednou z piatich škôl, ktoré získali grant. „Všetky projekty boli veľmi zaujímavé. Víťazné však prinášali ešte niečo naviac, čo nás presvedčilo o ich vysokej kvalite a najmä, že ich budú vedieť zrealizovať aj iné školy,“ konštatuje Lýdia Žáčková. O grant mohli požiadať školy, ktorých učitelia sa zúčastnili aspoň dvoch zo štyroch workshopov organizovaných Komenského inštitútom s podporou Poštovej banky podľa vlastného výberu.

 

Workshop učiteľov v rámci projektu Na každej škole záleží. / Foto: FB

Zdieľať na facebooku