Miesto buzoly dostanú žiaci do rúk mobil

Sponzorovaný článok
  Foto: archív ZŠ

Vybrať sa po stopách Jozefa Cígera Hronského, spoznať život kremnických baníkov či preniknúť do histórie výroby mincí na Slovensku budú môcť kremnickí žiaci interaktívne. Škola ich zapojí aj do výroby náučných chodníkov.

 

N48°59.196' E19°37.72'. Pre tých, ktorým nič nehovoria GPS súradnice, nachádzame sa na pozemku základnej školy Pavla Križku v Kremnici. Možno práve stojíme na jednom z troch náučných chodníkov, ktoré vytvoria žiaci s učiteľmi v rámci projektu Veľké pátranie.

„Kremnica má bohatú históriu, je obklopená krásnou prírodou. Žili a tvorili v nej zaujímavé osobnosti,“ vysvetľuje Mária Slašťanová, prečo sa rozhodli vytvoriť historický, prírodovedný a literárny náučný chodník. Peniaze na ne získali od Poštovej banky ako grant v programe Na každej škole záleží.

 

Lepšie ako mapa je výlet na miesto činu

Okrem náučných chodníkov budú deti objavovať kremnickú prírodu a históriu aj vďaka hre šípkovaná. Rozdiel oproti tradičnej verzii bude v tom, že sa deti nebudú orientovať pomocou kriedou nakreslených šípok, ale vďaka modernej technológii cez GPS súradnice. „Dnes si už bez navigácie nevieme predstaviť naše cestovanie autom do neznáma. Je dobré, ak budú vedieť deti používať technológie aj na orientáciu,“ konštatuje Mária Slašťanová.

A aby bola šípkovaná ešte zaujímavejšia, budú v rámci nej hrať aj geocaching. „Deti budú najmä putovať terénom, učiť sa bezpečne pohybovať a orientovať po krajine,“ hovorí. Samozrejme, budú mať tiež ukryté „poklady“. „Nie je však podstatné, čo tam bude. Dôležité je vzrušenie pri pátraní a radosť pri nachádzaní pokladu,“ dodáva Mária Slašťanová.

Projekt má zlepšiť vzdelávanie žiakov smerom k aktívnemu učeniu. „Ponúkneme im veľa podnetov pre aktívnu činnosť, netradičné projektové zadania a rozmanité vzdelávacie prostredie. Učitelia naopak budú mať možnosť vidieť ako žiaci dokážu získané poznatky a vedomosti využiť v praxi,“ vysvetľuje Mária Slašťanová.

Náučné chodníky v rozsiahlom parku, ktorý obklopuje historickú budovu školy v centre Kremnice, chce škola sprístupniť aj kremnickým škôlkarom, ďalším školákom, ale aj rodičom a starým rodičom žiakov.

 

Foto: archív ZŠ

 

Raz zažiť je viac ako stokrát vidieť

„Učenie prostredníctvom zážitkov je podľa nás jednou z najlepších foriem odovzdávania poznatkov. To, čo si môžu deti chytiť a zažiť, si lepšie zapamätajú. Za veľké plus považujeme, že projekt Veľké pátranie sa neobmedzuje iba na jeden predmet, ale zahŕňa v sebe výučbu geografie, biológie, histórie, literatúry aj techniky, keďže si deti budú sami vyrábať aj tabule a zvieratká pre náučné chodníky,“ konštatuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

Základná škola v Kremnici je jednou z piatich škôl, ktoré získali grant od Poštovej banky v rámci programu Na každej škole záleží. Požiadať oň môžu školy, ktorých učitelia sa zúčastnili aspoň dvoch zo štyroch workshopov organizovaných Komenského inštitútom s podporou Poštovej banky podľa vlastného výberu.

 

Workshop učiteľov v rámci projektu Na každej škole záleží. / Foto: archív ZŠ

Zdieľať na facebooku