Kvalitní učitelia sú potrebnejší ako kvalitné vybavenie škôl

Sponzorovaný článok
Kvalitní učitelia sú v školách to najdôležitejšie.
Kvalitní učitelia sú v školách to najdôležitejšie. / Foto: Shutterstock

Každému rodičovi záleží na dobrom vzdelaní jeho detí. Mnohí preto vyhľadávajú kvalitné školy vo svojom regióne. Kvalita vzdelania na základných a stredných školách sa však neodvíja len od ich vybavenia.

 

Profesorka Iram Siraj-Blatchford z Inštitútu vzdelávania Londýnskej univerzity desať rokov skúmala vplyv prostredia na učenie sa detí od troch do jedenástich rokov. Výsledky okrem iného dokazujú, že úroveň učiteľov je omnoho dôležitejšia než interaktívne tabule či špičkové učebnice. Vynikajúce školy vytvárajú najmä vynikajúci pedagógovia. Vedomosti našich detí závisia predovšetkým od ich schopností, zručností a inovatívneho prístupu k vyučovaciemu procesu. „Nikto nevie, kedy sa dočkáme potrebnej a dlho očakávanej reformy školstva zo strany ministerstva. Lepšie vzdelanie našim deťom však chceme dopriať už dnes. Preto sme sa rozhodli, že začneme pracovať na rozvoji učiteľov, a to aj v tých najmenších obciach a školách,“ uvádza hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.

 

Preto Poštová banka a Komenského inštitút  spúšťajú program Na každej škole záleží, vďaka ktorému bude kvalitné vzdelanie dostupné učiteľom, ktorí chcú na sebe pracovať. Pedagógovia vďaka nemu získajú profesionálny rozvoj a školy finančný príspevok na realizáciu svojich projektov.

 

Ideme do regiónov

Mnohé z aktivít na reformu školstva a zavádzanie inovácií sa dejú vo veľkých mestách. Z rozhovorov s absolventmi a účastníkmi Komenského inštitútu však vyplynulo, že oblasti  stredného a východného Slovenska rovnako ako Kysuce, Orava, majú oveľa menej možností na zavádzanie zmien. Pritom dopyt a potenciál na zmeny je tu veľký. „Pokiaľ chceme reformovať školstvo, je nevyhnutné do toho zapojiť všetky školy – od malých dediniek cez mestá, od Skalice až po Humenné. Pretože na každom žiakovi a na každej škole záleží,“ hovorí Juraj Hipš z Komenského inštitútu. „Náš projekt sa preto zameria na regióny a priamo tam prinesie inšpirácie, podporu a konkrétne kroky, ktoré dajú návod na možnú zmenu školstva zdola. S pilotným projektom začíname v banskobystrickom kraji,“ dodáva L. Žáčková.

 

Školy a učitelia z Banskobystrického kraja sa do programu ´Na každej škole záleží´ môžu prihlasovať od pondelka, 14. januára. Získajú tak 4 jednodňové workshopy na aktuálne témy v oblasti vzdelávania. S lektormi z Komenského inštitútu sa budú venovať kritickému mysleniu a argumentácii, zážitkovej pedagogike, hovoriť budú o posilnených učiteľoch, tvorbe a realizácii vzdelávacích projektov, ale aj o finančnej gramotnosti.

 

Finančný príspevok na zmenu

Po absolvovaní aspoň dvoch workshopov môžu učitelia požiadať o grant vo výške 2 000 eur na realizáciu projektu zmeny na svojej škole. Príspevok z grantu a mentora, ktorý ich bude usmerňovať pri realizácii projektu, získa 5 škôl. Viac informácii nájdete na stránke www.kazdaskola.sk.

Zdieľať na facebooku