Do Bratislavy prichádza výnimočný meetup ajťáčiek

Podujatie Frida Talks Tech prichádza aj do Bratislavy
Podujatie Frida Talks Tech prichádza aj do Bratislavy / Foto: Aj Ty v IT

Po veľkom úspechu pilotného podujatia v Košiciach, kde sa všetky lístky vypredali raketovou rýchlosťou, zavíta v piatok, 8. Júna, 2018, podujatie Frida Talks Tech aj do Bratislavy.

 

Kde to celé začalo

S myšlienkou združiť komunitu žien v IT sme prišli spolu s kamarátkou Máriou Virčíkovou, známou ajťáčkou, spoluzakladateľkou a šéfkou inovácií v technologickom startupe Matsuko, ktorý aktuálne vyvíja “Skype budúcnosti”. Obe sme mali potrebu stretávať sa s inými ženami z odboru, vymieňať si skúsenosti a navzájom sa podporovať. Žiaľ, žiadne podujatie s podobným cieľom sme v Košiciach nenašli. Preto sme myšlienku stretnutia rozpracovali v rámci Aj Ty v IT, kde momentálne obe pôsobíme. Tá vynikajúco zapadla do konceptu motivovania študentiek a žien k štúdiu a práci v IT,” spomína na začiatky tejto cesty Lenka Hlinková, spoluorganizátorka podujatia, autorka knihy Ženský algoritmus.

A tak začali mesiace príprav a organizovania. Vyplatilo sa. “Našou túžbou je vytvárať podmienky na budovanie silnej komunity žien na technických pozíciách a zároveň inšpirovať ďalšie dievčatá a ženy k štúdiu a kariére v IT,” približuje Virčíková.Už počas našej práce s mladšími dievčatami vídame silnú absenciu vzájomnej podpory a zdieľania. Toho, že dievčatám chýbajú vzory a možnosť poradiť sa so staršími. Preto práve organizujeme meetup Frida Talks Tech, aby sme už mladším dievčatám ukázali, že v IT svete nájdu vždy pomoc a podporu – u druhých žien alebo u nás,“ objasňuje riaditeľka Aj Ty v IT, Petra Kotuliaková.

Organizácia Aj Ty v IT sa už vyše šiestich rokov venuje dievčatám a ženám. Motivuje ich k štúdium informatiky a následnému zamestnaniu sa v danom odbore. Ročne organizuje desiatky diskusií a workshopov priamo na základných a stredných školách. Starším ženám, ktoré hľadajú cestu do sveta IT, ponúka mimoriadne úspešné dlhodobé kurzy IT ako napríklad Women data academy či Women tester academy. Učiteľom, ktorí chcú informatiku učiť kreatívnym spôsobom venuje tiež špeciálnu pozornosť pomocou takzvanej Akadémie programovania. Organizuje celosvetovo známe podujatie Girls day, ktorého sa za posledných 5 rokov zúčastnilo vyše 3800 dievčat, a mnohé iné.

 

Košická Frida prekvapila

Veľký záujem o Frida Talks Tech v Košiciach prekvapil aj samotné organizátorky. Namiesto plánovaných 80 lístkov sa v priebehu pár dní predalo vyše 180. Diváčky sa inšpirovali šiestimi príbehmi žien z IT a dozvedeli sa tiež o troch organizáciách, ktoré sa ženám v IT venujú. Počas networkingovej časti mali navyše možnosť vyskúšať si smart hodinky, Google glass či Google home. Medzi divákmi bolo aj 10% mužov, ktorí tak mohli zažiť často nepoznaný pocit menšiny na Tech evente.

 

Foto: Aj Ty v IT

 

Frida je smart

Organizátorky sa pri vymýšľaní názvu IT meetupov rozhodli inšpirovať známou maliarkou Fridou Kahlo, keďže reprezentuje silu ženy, bojovníčky. V prenesenom význame zosobňuje práve tie, ktoré sa nebáli vstúpiť do “mužského” sveta IT. Okrem toho chceli organizátorky prepojiť technický svet kódu s kreativitou a umením a ukázať tak, že IT odvetvie nie je nutne iba o “nudnom” programovaní. A tak vznikol originálny vizuál podujatí Frida Talks Tech - umelecký autoportrét Fridy s cool smart hodinkami a virtuálnou realitou na čele.

 

Frida v Bratislave ponúka bohatý program

Hlavným mottom podujatia je zobraziť rôznorodosť, ktorú IT svet ponúka. V podobe inšpiratívnych príbehov žien, ktoré v IT prerazili, budú zastúpené témy ako vývoj počítačových hier, data science, umelá inteligencia, UX či učenie programovania na školách.

Pozvanie prijali známe ženy z IT, ktoré v tomto odvetví prerazili. “Mám rada Fridu, mám rada umenie a mám rada technológie. Aj vďaka technológiám podľa mňa žijeme v jednej z najúžasnejších ér plnej objavov, explorovania a posúvania možností, a preto o technológiách a rolách žien v tech svete sa oplatí hovoriť a počúvať,” približuje Lucia Šicková, spoluzakladateľka Pixel Federation, jedna z rečníčok. Okrem nej sa o svoj príbeh podelia aj Alex Janiak, šéfka programátorov a databázových špecialistov vo firme Soitron, spoluzakladateľka Slovenskej User Experience Asociácie (SUXA), Michaela Kociová, ktorá momentálne pôsobí vo svetoznámej firme Sygic, Nikola Ondríková zo Swiss Re a iné.

Okrem inšpiratívnych príbehov speakeriek sa predstavia aj organizácie, ktoré IT a ženy priamo podporujú, ako napríklad Slovenská aliancia pre internetovú ekonomiku (SAPIE), Organizácie Akčné ženy či edukatívny program Mini Tech MBA.

Navyše, počas networkingu si účastníčky budú môcť vyskúšať virtuálnu realitu a stretnúť sa pri tematických stoloch so startupistkami, mentorkami, freelancerkami a programátorkami. Môžu si skúsenosti nielen vymieňať, ale i nabrať inšpiráciu, ako v IT svete začať a preraziť.

 

Meetupy odporúčajú aj známe ženy zo sveta IT

Ja mám rada práve ten komunitný rozmer meetupov. Vždy na podobných eventoch stretnem niekoho, kto rieši niečo podobné tomu, čo riešim ja, a vieme si vymeniť skúsenosti. Alebo nájdem inšpiráciu na niečo, nad čím som sa nezamýšľala. Alebo práve naopak, mi niekto potvrdí svojou skúsenosťou, že niečo, nad čím uvažujem, skúšal a nefungovalo to. Networking je skvelý business nástroj,” vraví Lucia Šicková, spoluzakladateľka Pixel Federation.

Myslím si, že je to skvelá šanca, stretnúť ľudí, ktorí chcú. Chcú sa dozvedieť, chcú sa inšpirovať, motivovať, porozprávať a hlavne zdieľať. Sama sa teším na príbehy šikovných žien a na to, ako odídem s novou dávkou motivácie. Pre ženy, ktoré len začínajú s IT, je to taktiež úžasná príležitosť, ako dostať informácie z prvej ruky a rozšíriť si obzory o tom, čo všetko IT znamená. Takéto meetupy otvárajú oči, ukazujú, čo všetko sa dá robiť a zároveň inšpirujú, čo je pre kreatívne IT duše potrebné dopĺňať v pravidelných dávkach,” vymenúva pozitíva meetupov Miška Kociová, spoluzakladateľka Slovenskej User Experience Asociácie (SUXA), ktorá momentálne pôsobí vo svetoznámej firme Sygic.

 

Vypočutie si príbehov, nadobudnutie nových vedomostí a uhlov pohľadov. A samozrejme spoznávanie nových ľudí a network je jedna z najdôležitejších vecí. To vnímam ako pridanú hodnotu meetup eventov,” vymenúva Martina Drahošová, ktorá vedie business development v slovenskom startupe ixworx zameranom na virtuálnu a rozšírenú realitu a 3D technológie.

 

Lístky na toto podujatie sa dajú zakúpiť online na tomto linku.

Čítajte viac o téme: IT, Konferencie | Semináre, Veda a technika
Zdieľať na facebooku