Zdravie bojovníkom a podpora pre projekty, ktoré zlepšujú život detí

Aj počas tohto roka získali deti trpiace rôznymi zdravotnými problémami podporu v programe Bojovníci za zadravie.
Aj počas tohto roka získali deti trpiace rôznymi zdravotnými problémami podporu v programe Bojovníci za zadravie. / Ilustračné foto: Shutterstock

Sedemročný Marek od svojich troch rokov žije s cukrovkou. Z Mareka vyrástol športový nadšenec. Hráva futbal, bicykel a rád chodieva na turistiku. Práve jeho aktívny životný štýl však môže viesť k hypoglykémii, zníženej hladine cukru. Rodičia ho aj v noci museli budiť a robiť kontrolné merania. Vďaka špeciálnemu senzoru, ktorý upozorňuje na krízové hodnoty, sa už Marek aj jeho rodičia môžu v noci pokojne vyspať.

 

Emka prišla na svet úplne zdravá. No v piatom týždni života utrpela fyzické zranenie, ktoré spôsobili jej rodičia, čo zanechalo trvalé následky na jej zdraví. Opatrovateľmi sa zo dňa na deň stali starí rodičia, ktorí bojujú o jej uzdravenie. Emka má dnes takmer štyri roky a absolvovala už viac ako 24 rehabilitačných pobytov. Jej stav sa postupne, malými krokmi, zlepšuje.

 

Tieto, ako aj ďalšie deti a dospelí získali podporu v grantovom programe Bojovníci za zdravie. Program pomáha poistencom Dôvery získať peniaze na zaplatenie zákroku, špeciálnej liečby, rehabilitácie alebo zdravotnej pomôcky, ktorú nie je možné uhradiť z verejného zdravotného poistenia.

 

„Balíček zdravia“ k Vianociam

Už druhýkrát v tomto roku pomôžeme zlepšiť zdravie a kvalitu života ďalším bojovníkom. Tentoraz sa na nové pomôcky, rehabilitácie, či zahraničné zákroky môže tešiť 122 poistencov Dôvery. Dokopy nám prišlo až 325 žiadostí o podporu. Z nich sme vybrali tie najnaliehavejšie prípady, ktorým lekári a špecialisti a následne garanti z Dôvery a Nadácie pre deti Slovenska prerozdelili sumu takmer 160 tis. eur.

Vďaka grantu získa senzory na meranie glykémie napríklad aj 8-ročná Sofia z Bystričky, rehabilitačné cvičenia upevnia zdravie 2-ročnému Jakubovi z Banskej Bystrice alebo v zahraničí vyliečia zrak 52-ročnému Slavomírovi z Popradu.

 

Program Bojovníci za zdravie otvorila zdravotná poisťovňa Dôvera v roku 2012. Od roku 2016 v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Doteraz pomohol už takmer 640 deťom a dospelým celkovou sumou približne 757 253 eur.

 

Viac príbehov bojovníkov si môžete prečítať na stránke www.bojovnicizazdravie.sk.

 

Pomáhame aj komunitám

Začiatkom decembra boli vyhlásené výsledky 5. ročníka grantového programu Dôvera. Z 57 žiadostí o grant získalo podporu v celkovej výške 14 000 eur 15 projektov. Medzi nimi napríklad aj projekt organizácie Svetielko nádeje z Banskej Bystrice s názvom Canisterapia pre rodiny v starostlivosti detského mobilného hospicu. Grant pomôže rodičom s chorým dieťaťom pokryť náklady na lieky a hospitalizáciu. Alebo projekt Radosť z pohybu Krízového strediska "SOS" Hurbanovo pre deti, ktoré pochádzajú z disharmonického rodinného prostredia. V centre sa venujú zdraviu prospešným aktivitám.

 

Viac informácií a výsledky oboch grantových programov nájdete na stránke www.nds.sk alebo www.dovera.sk.

 


Zdroj: Nadácia pre deti Slovenska
Čítajte viac o téme: Granty, Neziskové organizácie
Zdieľať na facebooku