Ďalších 20 mladých ľudí získa šancu stať sa hrdinom na Sokratovom inštitúte

Sokratov inštitút otvára nový ročník štúdia pre aktívnych mladých ľudí. Prihlasovať sa môžu do 30.4.2017.
Sokratov inštitút otvára nový ročník štúdia pre aktívnych mladých ľudí. Prihlasovať sa môžu do 30.4.2017. / Foto: Shutterstock

BRATISLAVA, 6.4.2017 – Sokratov inštitút otvára nový ročník štúdia pre aktívnych mladých ľudí. Ročné štúdium prinesie nové vedomosti, skúsenosti, inšpirácie a cenné kontakty od špičkových lektorov v oblasti riešenia konfliktov, práva, médií, globálneho vzdelávania, ekonómie, novodobých dejín Slovenska či spoznávania slovenskej prírodnej divočiny.

Vzdelávací program Sokratov inštitút je jediné štúdium na Slovensku zriadené neziskovou organizáciou, ktoré zastrešuje univerzita. Technická univerzita vo Zvolene a nezisková organizácia CEEV Živica vytvorili priestor pre rozvoj mladých ľudí v kritickom myslení voči svetu i sebe samým vo forme 11 intenzívnych víkendových workshopov.

„Veríme, že spoločnosť môže výrazne ovplyvniť aj jediný človek, pokiaľ má dosť znalostí, charakter a odvahu,“ tvrdí Juraj Hipš, zakladateľ Sokratovho inštitútu.

 

Na lazy pri Zvolene pozývame lektorov z celého sveta i špičky zo Slovenska

Daniel Everett – svetoznámy lingvista a antropológ, Vanessa Andreotti – profesorka globálneho z University of British Columbia v Kanade, či Martin Šimečka – spisovateľ, disident a novinár. Aj to sú mená, ktoré v novom akademickom roku na Sokratovom inštitúte budú môcť študenti stretnúť. Štúdium prebieha na zaježovských lazoch, 20 km od Zvolena, kde majú študenti možnosť sa plno ponoriť do témy workshopu a s lektormi viesť aj neformálne diskusie.

Do študijného programu sme zaradili aj praktický workshop o práve, ktorý vedie riaditeľka Centra právnej pomoci Eva Kovačechová, ale aj workshop zameraný na fungovanie ekonomiky a peňazí v lokálnom aj globálnom kontexte.

Keďže pri štúdiu veľmi dbáme na rozvoj hodnôt a citu pre zodpovednosť, študenti exkluzívne zažijú aj divočinu Tatier s ochranárom Erikom Balážom na územiach, ktoré nie sú prístupné verejnosti. Všetky informácie o programe štúdia nájdete na: www.sokratovinstitut.sk.

 

Od teórie k praxi

Študenti počas roka pracujú na svojom mikroprojekte, ktorý má verejnoprospešný charakter – k realizácii mikroprojektu či nastaveniu grantu ich zaškolí známy kouč Tomáš Pešek. Každý zo študentov bude môcť využiť rady a podporu skúsených mentorov, ktorí program Sokratovho inštitútu absolvovali.

V témach mikroprojektu nie sme limitujúci – medzi úspešné projekty patrí záchrana starých odrôd ovocia, rekonštrukcia študovne na internátoch či zlepšenie marketingu a fundraisingu neziskových organizácií.

"Najcennejšie na mikroprojektoch je, že nás učia samostatne hýbať vecami, poctivo uvažovať o jednotlivých krokoch, prepájať ľudí, operatívne reagovať na ťažkosti, efektívnejšie si zorganizovať čas a poznať tú radosť, keď vytvárame niečo vlastné," hovorí Tomáš Hallon, absolvent Sokratovho inštitútu.

 

Prihlasovanie je spustené

"Sokratov inštitút ma naučil, že je lepšie neísť ľahšou cestou." povedal Martin Buňo, absolvent ročníka 2013/2014. Sokratov inštitút je pre študentov a absolventov vysokých škôl rôznych odborov od 18 do 32 rokov.

 

Štúdium je zdarma, vďaka firemnému partnerovi ZSE. Na Sokratov inštitút sa záujemcovia o štúdium môžu prihlásiť na stránke www.sokratovinstitut.sk. Uzávierka prihlášok je 30.4.2017.

Čítajte viac o téme: Konferencie | Semináre
Zdieľať na facebooku