Vyjadrite svoj názor, zmeňte Európu

  Foto: Bigstock

Prostredníctvom Európskej iniciatívy občanov (EIO) môžu mať aj Slováci väčší vplyv na politiky EÚ. Svoj záujem o formovanie programu EÚ doteraz vyjadrili prostredníctvom 290 tisíc podpisov na podporu konkrétnych iniciatív. K zapojeniu môžu občanov povzbudiť aj miestne samosprávy. Pre nich je pripravená praktická príručka, ako aj webinár, ktorý sa uskutoční 17. októbra 2024.

 

EIO umožňuje všetkým občanom EÚ prostredníctvom prepojenia so spoluobčanmi ovplyvňovať európske právne predpisy. Je to jedinečný nástroj participatívnej demokracie, vďaka ktorému môžu občania EÚ navrhovať legislatívne zmeny v otázkach, ktoré sú pre nich dôležité – a to tak, že vyzvú Európsku komisiu, aby navrhla nové právne predpisy.

Od roku 2012 iniciovalo viac ako 1 000 občianskych organizátorov 118 EIO, na ktorých sa aktívne podieľalo 14 slovenských občanov. Na podporu jednotlivých iniciatív sa v celej EÚ vyzbieralo 20 miliónov podpisov a Slováci k tomuto počtu prispeli viac ako 292 000 podpismi.

 

Aktuálne môžu aj naši zástupcovia regionálnych a miestnych orgánov aktivitu občanov ďalej podporiť vďaka novovydanej publikácii Príručka na podporu využívania európskej iniciatívy občanov. Ďalšie informácie budú k dispozícii 17. októbra 2024 na viacjazyčnom webinári pre miestne a regionálne samosprávy s názvom „Ako podporiť občanov vo vašom regióne smerom k väčšej aktívnosti v EÚ: Európska iniciatíva občanov a ďalšie možnosti zapojenia občanov“. Registrácia na webinár je dostupná na tomto linku:  [https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/webinar-registration].

Zdieľať na facebooku