Na Učiteľskú osobnosť Slovenska prišlo takmer 1500 nominácií

Učiteľská osobnosť Slovenska
Učiteľská osobnosť Slovenska / Foto: FB Učiteľská osobnosť Slovenska

15.12.2023 - Aktuálny ročník ocenenia Učiteľská osobnosť Slovenska má za sebou veľmi úspešnú prvú fázu. Žiaci, študenti, rodičia či kolegovia poslali 1490 nominácií, pričom platných prihlášok je 152. Mnohé pedagogičky a pedagógovia boli totiž nominovaní niekoľkokrát – najmä tí, ktorí sú medzi žiakmi mimoriadne obľúbení. Dôvody, pre ktoré ich nominovali sú rôzne. Prevládajú slová o empatii a inovatívnom vzdelávaní, ale sú medzi nimi aj také, ktoré dokumentujú náročné životné podmienky žiakov a všestrannú ochotu pedagógov pomôcť im.

 

„Chcem sa poďakovať pani učiteľke za to, že nám zmenila život. Táto pani učiteľka pomáha všetkým deťom a učí nezvyčajným spôsobom. Všetky jej deti chodia do školy s veľkou radosťou,“ napísala jedna z nominujúcich mám. Medzi oceňované dôvody na nominácie tiež patrí napríklad práca s marginalizovanými komunitami a žiakmi z Ukrajiny.  

Na Učiteľskú osobnosť Slovenska nominovali vďační nominujúci pedagógov a pedagogičky s rôznou praxou. Najdlhšie učiaca je učiteľka s 53 ročnou praxou z Nových Zámkov! Ako však dokazujú slová nominujúcich, chuť neustále sa zlepšovať a inovovať svoju prácu nie je viazaná na vek ani počet odrobených rokov.

„Sme radi, že aj tento rok máme zastúpenie pedagógov a pedagogičiek z celého Slovenska. Prihlasujú sa pedagógovia z veľkých škôl, aj drobných vidieckych školičiek, učiteľky matematiky, dejepisu, biológie, ale aj telesnej výchovy či etiky -  pretože pedagogická výnimočnosť nie je viazaná na konkrétne miesto či predmet. Máme naozaj z čoho vyberať,“ uviedla riaditeľka mimovládnej organizácie Živica, ktorá ocenenie organizuje, Zuzana Labašová.

Najviac nominácií prišlo z Bratislavského kraja, ale krásne zastúpenie majú aj ostatné regióny Slovenska. Zo 152 platných prihlášok je 27 mužov. Všetky prihlášky bude teraz posudzovať odborná porota, ktorá z nich vyberie TOP tridsiatku učiteľských osobností Slovenska za rok 2023. Verejnosť bude tiež hlasovať za pedagogickú osobnosť prostredníctvom ocenenia Cena verejnosti. 

„Recept na zmiernenie socioekonomických rozdielov žiakov prostredníctvom vzdelávania nie je žiadna raketová veda. Potrebujeme dostať najtalentovanejších učiteľov a učiteľky do tried s najväčšími výzvami,” odporúča riaditeľ OECD pre vzdelávanie Andreas Schleicher v súvislosti s aktuálnymi výsledkami PISA testovania. Ocenenie Učiteľská osobnosť Slovenska sa dlhodobo snaží zviditeľňovať výnimočných učiteľov a učiteľky aby všetky deti na Slovensku mali možnosť vďaka vzdelávaniu rásť a napĺňať svoj potenciál.

Učiteľská osobnosť Slovenska je národná cena licencovaná prestížnym medzinárodným ocenením Global Teacher Prize, realizovaná pod záštitou prezidentky SR Zuzany Čaputovej. Ide o ocenenie inšpiratívnych a výnimočných učiteľov základných a stredných škôl naprieč Slovenskom. 

 

   

 

Zdieľať na facebooku