Modelová škola má slúžiť aj ako inšpirácia pre inovácie vo vzdelávaní (VIDEO)

Modelová škola
Modelová škola / Zdroj: reprofoto FB

Bratislava 17. marca (TASR) – Modelová škola má slúžiť ako inšpirácia nielen pre priestorové riešenia, ale aj pre inovatívne prístupy k výučbe pre všetky školy na Slovensku a ako vzdelávacie centrum pre učiteľov. Sídliť bude v jednej z budov rezortu školstva, momentálne sa finišuje s prestavbou interiéru. TASR o tom informovali z odboru komunikácie Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR.

 

 

V škole sa má nachádzať deväť tried, ktoré budú tematicky prispôsobené na jednotlivé predmety a prierezové témy, ktoré sa v nich vyučujú. Rovnako má mať aj centrálnu oddychovú zónu pre žiakov. „Zmyslom nie je iba vytvoriť školy, v ktorých sa žiaci a učitelia cítia príjemne, ale aj podporiť školy a učiteľov vo využívaní nových prístupov vo výučbe,“ uviedol šéf rezortu školstva Branislav Gröhling (SaS). Modelová škola má preto slúžiť aj ako vzdelávacie centrum, v ktorom budú učitelia oboznamovaní s inovatívnymi metódami vo vzdelávaní.

 

Podpora inovácií vo vzdelávaní je jednou z priorít ministerstva. „Z tohto dôvodu máme na vzdelávanie učiteľov v pláne obnovy vyčlenených 50 miliónov eur. V zákone tiež navrhujeme jeho otvorenie pre neštátne subjekty a organizácie, ktoré sa vzdelávaniu učiteľov dlhodobo venujú,“ zdôraznil. Vyhlásil, že zámerom ministerstva je tiež umožniť riaditeľom, ktorí majú záujem preniesť niektoré priestorové riešenia do svojich škôl, požiadať o finančný príspevok na modernizáciu. V prvej fáze plánuje ministerstvo školstva na tento účel vyčleniť približne tri milióny eur pre prvých 100 škôl.

Čítajte viac o téme: Dizajn | Moderné školy
Zdieľať na facebooku