Na opravy škôl a výstavbu športovísk má ísť v Košickom kraji takmer 11 miliónov eur

  

Košice 12. februára (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) chce do rekonštrukcie stredných škôl a výstavby športovísk v tomto roku investovať takmer 11 miliónov eur. Ukončená by mala byť napríklad obnova budovy Strednej odbornej školy (SOŠ) v Kráľovskom Chlmci, ktorá je jednou z najstarších škôl v kraji. Informoval o tom v stredu Úrad KSK.
      

"Zamerať sa chceme na väčšie investičné akcie, v rámci ktorých prejdú rekonštrukciou podobne ako v Kráľovskom Chlmci budovy škôl. Z krajských peňazí chceme napríklad takto obnoviť historické centrum Košíc, a to opravou budovy Gymnázia Šrobárova, Gymnázia a základnej školy Sándora Máraiho na Kuzmányho a Strednej zdravotníckej školy na Moyzesovej ulici," povedal predseda kraja Rastislav Trnka. Rekonštrukcie týchto troch budov by mali stáť viac než 4,5 milióna eur. V tomto roku chce kraj vypracovať projektové dokumentácie a následne začať s realizáciou.
      

Medzi ďalšie hlavné investičné akcie patrí aj výstavba spojovacej chodby medzi dvoma budovami Strednej zdravotníckej školy v Michalovciach. Kraj chce dokončiť výstavbu školskej jedálne pre tri stredné školy na Obchodnej akadémii v Rožňave, pričom na SOŠ technická by mala vzniknúť ešte samostatná výdajňa jedál. Na tejto škole sa aktuálne uskutočňuje aj oprava statických porúch na budove za viac než 700.000 eur. Začala sa aj rekonštrukcia budovy školy na SOŠ Grešákova v Košiciach, tiež za 700.000 eur. Trnka pripomína, že mnohé budovy škôl sú zo 70. rokov minulého storočia, a preto je nevyhnutná ich postupná oprava. Vo väčšine budov sú napríklad stále staré hliníkové elektroinštalácie, ktoré je potrebné vymeniť.
      

"Pustili sme sa aj do opráv stredoškolských internátov. Aktuálne sa uskutočňuje rekonštrukcia internátu pri SOŠ Ostrovského a pri SOŠ Grešákova v Košiciach spolu za viac než 1,7 milióna eur. Na školskom internáte na Považskej a internáte pri SOŠ obchodu a služieb v Michalovciach budú zrekonštruované výťahy. Rekonštruovať budeme aj internát na Medickej 2 v Košiciach a internát pri strednej športovej škole," dodal Trnka.
      

Po ukončení verejného obstarávania pribudne aj nové multifunkčné ihrisko v Škole v prírode v Kysaku. Na SOŠ technická v Michalovciach a na Hotelovej akadémii v Košiciach budú mať žiaci nové skateparky a SOŠ Učňovská v košickej Šaci bude mať zrekonštruovanú telocvičňu. Kraj pracuje aj na výstavbe atletickej haly pri Strednej športovej škole v Košiciach, atletického štadióna na Popradskej ulici a  futbalového ihriska pri SOŠ Ostrovského v Košiciach.
 

Zdieľať na facebooku