PS-Spolu sa obráti na EK pre projekt CVTI na výstavbu zážitkových centier vedy

Zážitkové centrum Aurélium v Bratislave
Zážitkové centrum Aurélium v Bratislave / Zdroj: aurelium.sk

Bratislava 8. januára (TASR) – Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR schválilo podľa koalície PS-Spolu koncom roka 2019 zmluvu pre Centrum vedecko-technických informatizácii (CVTI) SR za takmer 37 miliónov eur na projekt Podpora národného systému pre popularizáciu výskumu a vývoja. Vladimír Šucha z PS-Spolu v stredu počas tlačovej konferencie uviedol, že koalícia sa obráti na Európsku komisiu (EK), aby preverila účelnosť pridelených prostriedkov, pretože podľa nich ide o "netransparentný a nekvalitný projekt". Rezort školstva v reakcii pre TASR uviedol, že v projekte sa neminul ešte ani jeden cent, ide len o budúce čerpanie.
      

"Ministerstvo školstva ich nikdy míňať nebude, nie je predkladateľom ani prijímateľom projektu, je ním CVTI," uviedlo ministerstvo. Zároveň tvrdí, že EK môže projekt kedykoľvek skontrolovať, "avšak kontrolovať možno aktivity, ktoré sa uskutočnili, nie také, ktoré sa ešte neudiali."
      

Z projektu vyplýva, že na Slovensku by mali pribudnúť tri zážitkové centrá vedy. Po Bratislave, kde je pilotné Zážitkové centrum vedy Aurelium, by malo pribudnúť ďalšie väčšie v Nitre a dve menšie v Žiline a Košiciach. Juraj Hipš z PS-Spolu poukázal na to, že v projekte je nekvalitne rozpísaný jeho rozpočet. Poukázal na to, že CVTI požiadalo o 11 miliónov eur na stavbu budovy v Nitre bez detailnejšieho popisu. "Presne na cent je však vyčíslené, koľko bude stáť stráženie budovy ročne," povedal Hipš.
      

CVTI SR, ako prijímateľ tohto národného projektu, bol podľa rezortu školstva schválený priamo EK ako súčasť operačného programu Výskum a inovácie (OP VaI) 28. októbra 2014. "Zámer projektu s  plánovanými aktivitami a predpokladaným rozpočtom bol prezentovaný 29. septembra 2015 na zasadnutí Monitorovacieho výboru pre OP VaI a zaslaný všetkým členom výboru na pripomienkovanie. Monitorovacím výborom bol riadne schválený 2. novembra 2015 ešte za ministra Draxlera," poznamenalo ministerstvo. Ministerstvo tvrdí, že splnilo povinnosť a 26. októbra 2018 vyhlásilo vyzvanie na predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok. "Proces hodnotenia projektu bol plne v súlade s pravidlami EK a projekt bol opäť schválený Monitorovacím výborom OP VaI, v ktorom bolo zastúpených 65 členov z inštitúcií z celého spektra vedy vrátane tretieho sektora," tvrdí ministerstvo školstva.
      

Šucha uviedol, že koalícia nie je proti popularizácii vedy, podporuje ju. "Sme proti neefektívnosti nakladania s finančnými prostriedkami," povedal Šucha. Ako ďalej doplnil, celková suma určená na tento projekt napríklad predstavuje jednu tretinu z celkového rozpočtu Slovenskej akadémie vied na rok.
      

Rezort školstva pre TASR ešte v decembri 2019 uviedol, že začiatok rekonštrukčných a stavebných prác sa predpokladá koncom roka 2020. "Celková výška rozpočtu projektu, ktorá zahŕňa realizáciu siete centier vedy, vytvorenie školiaceho strediska v rámci už vybudovaného Zážitkového centra vedy Aurelium a sériu popularizačných podujatí, popularizačných výstupov a publikácií, ako aj propagačné a marketingové aktivity, je necelých 37 miliónov eur," konkretizovalo vtedy MŠVVaŠ.
      

Zážitkové centrá vedy sú v zahraničí bežné. Ich hlavným cieľom je neformálnym, zážitkovým spôsobom vytvárať vzťah a motiváciu mladých ľudí aj ich rodičov k vede a výskumu a stimulovať tak záujem mladých ľudí o vedeckú kariéru.

Zdieľať na facebooku