Vo Zvolene predstavili pilotný projekt NLC, ktorý má rozvíjať vzťahu detí k lesu

V Základnej škole s materskou školou Štefana Žáryho v Ponikách má rozvíjať u detí vzťah k lesu a trvalej udržateľnosti.
V Základnej škole s materskou školou Štefana Žáryho v Ponikách má rozvíjať u detí vzťah k lesu a trvalej udržateľnosti. / Zdroj: TASR

Zvolen/Poniky 9. decembra (TASR) - Pilotný projekt ako inšpiratívny príklad pre rozvoj slovenského školstva predstavili v pondelok v Národnom lesníckom centre (NLC) vo Zvolene. V Základnej škole s materskou školou Štefana Žáryho v Ponikách má rozvíjať u detí vzťah k lesu a trvalej udržateľnosti.
      

Do projektu sa okrem základnej školy zapojili aj obec Poniky, tamojšia spoločnosť Obecný podnik lesov, poľovnícke združenie a tiež Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).
      

"Chceme, aby sa deti mohli dokonale oboznamovať s miestnym prírodným prostredím. Pri materskej škole chceme vytvoriť malý náučný chodník, ktorý bude okrem iného vysvetľovať, aká dôležitá je práca lesníka. To isté, len vo väčšej miere, chceme realizovať aj na veľkom náučnom chodníku, ktorý bude priamo v lesnom prostredí a bude doplnený o viaceré interaktívne prvky," priblížil pre TASR projekt Marcel Pecník, riaditeľ Stredoslovenského múzea, ktoré tiež na projekte participuje.
      

Pri základnej škole vznikne aj malé arborétum, kde si sami žiaci budú sadiť okrasné i hospodárske dreviny a kry. Zámer je tiež vytvoriť otvorenú triedu pri škole. "V pláne je aj založenie klubu mladých priateľov poľovníctva a lesníctva a rozšírenie množstva interaktívnych materiálov, ktoré sa v škole používajú," doplnil.
      

Projekt je aktuálne vo fáze overovania a prípravy. "Chceli by sme v tomto školskom roku zrealizovať čo najviac plánovaných aktivít a v ďalšom školskom roku ich overiť, pri čom by mal slúžiť aj pre ostatné slovenské školy ako určitý inšpiratívny model a príklad," doplnil Pecník.
 

Zdieľať na facebooku