Pre predmet občianska náuka majú vzniknúť nové metodické materiály

Predmet občianska náuka má mať nové metodické materiály a doplnené vzdelávacie štandardy.
Predmet občianska náuka má mať nové metodické materiály a doplnené vzdelávacie štandardy. / Foto: Bigstock

Bratislava 3. decembra (TASR) - Predmet občianska náuka má mať nové metodické materiály a doplnené vzdelávacie štandardy. Na ich vypracovaní sa dohodli na utorkovom pracovnom stretnutí zástupcovia Štátneho pedagogického ústavu (ŠPÚ), Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského a Informačnej kancelárie Európskej únie v Bratislave v rámci nadrezortnej pracovnej skupiny pre celoživotné vzdelávanie pedagógov základných a stredných škôl v oblasti záležitostí Európskej únie (EÚ). TASR o tom informoval riaditeľ ŠPÚ Ľudovít Hajduk.
      

Prvá fáza prípravy zahŕňa výber nosných tém pre tvorbu nových metodických materiálov, vyberie ich nadrezortná pracovná komisia na základe návrhov inštitúcií zastúpených v pracovnej skupine. Podľa Hajduka by sa dala zrealizovať ešte počas tohto roka.
      

Dĺžka druhej fázy záleží od toho, pre aký spôsob spracovania sa členovia komisie rozhodnú. "Alternatíva číslo jeden je spracovanie tém do podoby metodických listov. Alternatíva číslo dva, ktorá je jednoduchšia z pohľadu spracovania, spočíva v komplexnom spracovaní metodických odporúčaní k téme EÚ," priblížil Hajduk.
      

V prípade druhej možnosti by si učitelia našli metodické odporúčania v printových publikáciách a elektronických materiáloch na Metodickom portáli a webových portáloch ďalších inštitúcií. "Táto druhá alternatíva ponúka možnosť prierezového spracovania pre viaceré predmety, teda má širší záber ako je len občianska náuka," spresnil riaditeľ ŠPÚ.
      

Pilotný seminár pre učiteľov a učiteľky, na ktorom by sa overil aj záujem o danú problematiku medzi pedagógmi, by sa mal konať v máji budúceho roka po dokončení metodických pomôcok a ich zverejnení na metodickom portáli.

Zdieľať na facebooku