Ministerstvo školstva odmieta pochybenia súvisiace s porušením zákona pri prideľovaní stimulov

Rezort školstva sa ohradzuje proti nepravdivým informáciám ohľadom porušenia zákona pri prideľovaní stimulov na výskum a vývoj.
Rezort školstva sa ohradzuje proti nepravdivým informáciám ohľadom porušenia zákona pri prideľovaní stimulov na výskum a vývoj. / Foto: Unsplash

Bratislava 4. januára (TASR) - Rezort školstva sa ohradzuje proti nepravdivým informáciám ohľadom porušenia zákona pri prideľovaní stimulov na výskum a vývoj. Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR striktne odmieta akékoľvek pochybenia.

 

"Registráciu v registri partnerov verejného sektora upravuje zákon 315/2016. Tento zákon zároveň novelizoval množstvo osobitných zákonov a podmienil v nich poskytnutie príspevkov registráciou, avšak tieto zmeny sa nedotkli zákona o stimuloch. Ten je transpozíciou osobitného predpisu – Nariadenia Komisie (EÚ) č. 651/2014 zo 17. júna 2014, ktorý má osobitný režim," uvádza sa v stanovisku MŠVVaŠ, ktoré TASR poskytol v piatok odbor komunikácie a protokolu. Podľa rezortu môže ministerstvo konať iba na základe zákona, preto nemohlo svojvoľne odmietnuť uzavretie zmluvy iba z dôvodu, že žiadateľ nie je zapísaný v registri. "Je však povinnosťou prijímateľa registrovať sa z vlastnej iniciatívy v súlade so zákonom 315/2016. MŠVVaŠ SR sa obráti na všetky firmy s upozornením, aby si splnili registračnú povinnosť," uviedlo ministerstvo.

 

Zákon o stimuloch obsahuje veľké množstvo podmienok, ktoré musia žiadatelia splniť. "Proces hodnotenia projektov bol nezávislý, odborný a transparentný. Každý projekt bol hodnotený v štyroch kolách," poznamenalo MŠVVaŠ. Podľa informácii z rezortu školstva bolo v procese hodnotenia vypracovaných 174 odborných posudkov. "Dôkazom toho, že sa hodnotila vedecká kvalita, je výsledok, že partnermi úspešných podnikateľských projektov je 18 pracovísk vysokých škôl a Slovenská akadémia vied," uviedlo ministerstvo. 

 

Rezort školstva informoval, že celkové vlastné zdroje firiem a vyvolané investície z vlastných zdrojov firiem v rámci riešenia projektov sú vo výške 14,4 milióna eur, pričom tieto investície z vlastných zdrojov sú podmienkou čerpania stimulov. 

 

Poslanec Národnej rady SR Branislav Gröhling (SaS) vo štvrtok (3.1.) upozornil, že MŠVVaŠ pridelilo viac ako 33,4 milióna eur 30 firmám na projekty v oblasti výskumu a vývoja. Medzi úspešnými žiadateľmi však sú aj firmy, ktoré mali nulové tržby, nevenujú sa výskumu, sídlia v obytnom či rodinnom dome, prípadne nemajú funkčnú webstránku. "Niektoré firmy mali nulové tržby pred udelením dotácie. Pri piatich sme nenašli žiadne informácie o tom, že by sa venovali výskumu. Zvíťazili tiež firmy, ktoré pôsobia v úplne iných odvetviach, než sú výskum a vývoj. Minimálne sedem firiem nie je zapísaných v registri partnerov verejného sektora, no podľa zákona tam musia byť, pretože poberajú dotáciu vyššiu ako 250.000 eur," uviedol Gröhling. 

Čítajte viac o téme: Financie v školstve, Eurofondy
Zdieľať na facebooku