Učitelia môžu využívať nový portál edukačných aktivít slovenských múzeí

Nový portál múzeí
Nový portál múzeí / Zdroj: MuzPed

Bratislava 3. januára (TASR) - Nový centrálny internetový portál edukačných aktivít múzeí SR s názvom MuzPed už môžu využívať najmä pedagógovia všetkých typov škôl a vzdelávacích inštitúcií. Pripravila ho odborná komisia pre výchovu a vzdelávanie (OKVAV) v múzeách Zväzu múzeí na Slovensku (ZMS). 

 

"Kompletná ponuka programov z oblasti múzejnej pedagogiky na Slovensku bude slúžiť učiteľom, ktorí chcú rozšíriť výučbu vybraných predmetov prostredníctvom jedinečnej formy – vzdelávania v múzeu," informuje Zuzana Vášáryová zo Slovenského národného múzea (SNM), ktoré ako koordinačné, metodické a vzdelávacie centrum pre oblasť múzejníctva v SR sa prostredníctvom praktickej činnosti múzejných pedagógov v 18 múzeách SNM a aktívnou účasťou svojich odborníkov v OKVAV podieľa na rozvoji vzdelávacej funkcie múzeí na Slovensku.

 

Nový portál muzped.zms.sk je užívateľsky prispôsobený potrebám školských pedagógov s možnosťou vyhľadávania vzdelávacích programov podľa niekoľkých filtrov (vek detí, zameranie, lokalita a iné). 


Databáza vzdelávacích aktivít určených pre rodiny s deťmi, seniorov a ďalšie cieľové skupiny návštevníkov múzeí poslúži aj múzejným pedagógom ako inšpirácia ich ďalšej práce. Postupne sa portál rozrastie o programy a lektoráty tzv. stálych priestorov, čiže expozícií a dlhodobých výstav v múzeách. Portál editujú múzejní pedagógovia, ktorí vkladajú dáta podľa aktuálnej ponuky jednotlivých múzeí. 

 

Hlavným zámerom OKVAV je posilnenie postavenia vzdelávania v činnosti múzeí na Slovensku. Jej aktivity sú určené pre členov sekcie, múzejných pedagógov a všetkých pracovníkov múzeí na Slovensku, ktorí sa špecializujú na prípravu vzdelávacích aktivít a prácu s návštevníkmi.

 

Riešiteľom projektu MuzPed – Centrálny portál edukačných aktivít múzeí SR je OKVAV v múzeách ZMS. Portál vznikol vďaka finančnej podpore Fondu na podporu umenia v spolupráci so Štátnym pedagogickým ústavom. 

Zdieľať na facebooku