Slovenská rektorská konferencia tvrdí, že návrh rozpočtu pre verejné vysoké školy je nedostatočný

SRK tvrdí, že na Slovensku v dôsledku zlého financovania nevznikajú podmienky na rozvoj vysokého školstva.
SRK tvrdí, že na Slovensku v dôsledku zlého financovania nevznikajú podmienky na rozvoj vysokého školstva. / Foto: Bigstock

Bratislava 20. decembra (TASR) – Slovenská rektorská konferencia (SRK) konštatuje, že návrh rozpočtu na rok 2018 pre verejné vysoké školy je nedostatočný. Zároveň nevytvára podmienky pre rozvoj vysokého školstva v krajine, zabezpečenie konkurencieschopnosti slovenských vysokých škôl v strednej Európe a zamedzenie odchodu vysokoškolákov do zahraničia, predovšetkým do Českej republiky. Uviedol to prezident SRK Rudolf Kropil.


Výdavky štátneho rozpočtu na rok 2018 poskytované prostredníctvom kapitoly Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR verejným vysokým školám sa rozpočtujú v sume zhruba 510 miliónov eur. Budúci rok budú verejné vysoké školy používať na financovanie svojej hlavnej činnosti okrem prostriedkov poskytnutých rezortom školstva aj vlastné zdroje vo výške 160 miliónov eur. K dispozícii budú mať aj zdroje zo štrukturálnych fondov, vrátane spolufinancovania zo štátneho rozpočtu z operačných programov na rok 2018 v objeme vyše 25 miliónov eur. Financie môžu školy získať aj z Agentúry na podporu výskumu a vývoja.
Kropil poznamenal, že SRK považuje súčasný model financovania verejného vysokého školstva za prekonaný. "Žiadame, aby diskusia o návrhu metodiky rozpisu dotácií s orgánmi reprezentácie vysokých škôl začala v prvej polovici budúceho roka," podotkol Kropil. Ako doplnil, metodika rozpisu dotácií v kombinácii so súčasne platným legislatívnym rámcom nevytvára predpoklady pre rozvoj vysokého školstva a zvyšovanie kvality vzdelávania. "SRK opätovne žiada, aby metodika nepodliehala každoročne zmenám, ktoré považuje za nesystémové. Požadujeme metodiku s garanciou platnosti minimálne na tri roky," uviedol prezident SRK.
Kropil podotkol, že by mali byť jasne definované pravidlá aj pre rozdeľovanie kapitálových výdavkov pre túto oblasť vzdelávania. SRK chce zvýšiť aj financovanie doktorandov.
SRK, ktorá združuje rektorov a rektorky vysokých škôl, si v týchto dňoch pripomína 25. výročie svojho založenia. Vznikla transformáciou Slovenskej sekcie Klubu rektorov českých a slovenských vysokých škôl 25. novembra 1992. V roku 1997 boli schválené prvé stanovy SRK, potvrdené Ministerstvom vnútra SR. Jej strategickým cieľom je koordinácia a podpora činnosti rektorov slovenských vysokých škôl. Schvaľuje alebo sa vyjadruje k návrhom, ktoré jej predkladá rezort školstva.

Čítajte viac o téme: Financie v školstve
Zdieľať na facebooku