Učitelia a odborníci z USA môžu odteraz jednoduchšie prichádzať na Slovensko

  Foto: Bigstock

6.9.2017

Bratislava 6. septembra (TASR) – Odborníci zo všetkých vedeckých oblastí a učitelia z USA môžu odteraz na základe zmeny v medzivládnej dohode medzi Spojenými štátmi a SR prichádzať zjednodušene na základe bezplatných neimigračných víz na slovenské inštitúcie. Pri príležitosti otvorenia nového akademického roku prestížneho Fulbrightovho programu to dnes v Bratislave oznámil americký veľvyslanec na Slovensku Adam Sterling.
Podľa doterajších pravidiel museli americkí štipendisti a ich rodinní príslušníci absolvovať zdĺhavý a nákladný proces získavania povolenia na prechodný pobyt na Slovensku. Zjednodušenie tohto procesu umožní americkým štipendistom okamžite učiť alebo realizovať výskum na Slovensku.
Zmena vstúpila do platnosti 30. júla po takmer rok trvajúcich rokovaniach medzi slovenskou vládou a americkým veľvyslanectvom.
"Samotný program je veľkou vzpruhou pre americko-slovenské vzťahy. Za uplynulých 23 rokov sem prišlo učiť a študovať približne 360 Američanov, pričom asi 340 Slovákov zase išlo do USA. Toto je významný počet ľudí, ktorí veľmi dobre poznajú naše krajiny. Sú to najmä ľudia z akademického sektora, ľudia, ktorí chápu hodnoty, ktoré nás spájajú, rozumejú dejinám našich krajín a tiež tomu, na čom sú postavené naše vzťahy," povedal veľvyslanec Sterling pre TASR.
Zjednodušenie procedúr privítala aj štátna tajomníčka slovenského ministerstva školstva Oľga Nachtmannová. "Myslím si, že je to veľmi dôležitý krok, aby sme zjednodušili pobyt aj pre rodinných príslušníkov študentov. Môže to priniesť do budúcnosti ešte užšie väzby, získavanie priateľstiev, spoznávanie našich národov navzájom. Pretože práve cez ľudské vzťahy sa lepšie následne vytvára aj politika," uviedla Nachtmannová pre TASR.
Fulbrightov program umožňuje výskumné a odborné pobyty medzi USA a SR a je otvorený pre všetky vedecké disciplíny. Sponzorujú ho obe vlády, pričom počet štipendií závisí od finančných prostriedkov vyčlenených oboma krajinami. Slovenskí a americkí odborníci môžu prostredníctvom programu absolvovať vedecko-výskumné pobyty na špičkových pracoviskách v oboch krajinách.
Prostredníctvom Fulbrightovho programu pôsobia na všetkých typoch stredných škôl a vo všetkých regiónoch americkí lektori výučby angličtiny.
Zo Slovenska dostal štipendium v USA v roku 2013/14 aj vedúci katedry medzinárodných vzťahov a diplomacie na Fakulte politických vied a medzinárodných vzťahov Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Peter Terem. "Keďže v oblasti, ktorej sa venujem - medzinárodné vzťahy a konkrétne zahraničná politika USA, využívanie jadrových zbraní a bezpečnostná politika - som na Slovensku narazil na určitý strop, tak som hľadal ďalšie príležitosti," odpovedal Terem na otázku, čo ho viedlo zapojiť sa do programu.
"Pobyt mi fantasticky pomohol, neviem si ho vynachváliť. Odborne som sa posunul na úplne inú úroveň. Možnosti, ktoré tento pobyt ponúkal, som využil v maximálnej možnej miere. To znamená nielen samotný pobyt na inštitúte v Bostone, kde som pôsobil, ale zároveň aj možnosť absolvovať prednášky, semináre či konferencie za účasti ľudí, o ktorých som dovtedy iba čítal v knihách. Ich som mohol vidieť naživo, porozprávať sa s nimi, realizovať konzultácie," povedal Terem,
Tohto roku prišlo na Slovensko pod hlavičkou programu 17 Američanov, pričom 15 Slovákov sa zúčastňuje projektu v USA.

Zdieľať na facebooku