Školy môžu získať financie na projekty multikultúrnej a regionálnej výchovy

Ministerstvo školstva podporí aktivity škôl zamerané na spolunažívanie detí národnostných menšín s majoritou, smerujúce k spoznávaniu cudzích kultúr, odbúravaniu predsudkov, ale aj výučba regionálnej výchovy.
Ministerstvo školstva podporí aktivity škôl zamerané na spolunažívanie detí národnostných menšín s majoritou, smerujúce k spoznávaniu cudzích kultúr, odbúravaniu predsudkov, ale aj výučba regionálnej výchovy. / Foto: Shutterstock

9.5.2017

Bratislava 9. mája (TASR) - Aktivity škôl zamerané na spolunažívanie detí národnostných menšín s majoritou, smerujúce k spoznávaniu cudzích kultúr, odbúravaniu predsudkov, ale aj výučba regionálnej výchovy sa stanú predmetom podpory v rámci rozvojového projektu "Regionálna a multikultúrna výchova žiakov patriacim k národnostným menšinám 2017".
Ministerstvo školstva vyhlásilo výzvu na podávanie žiadostí o jeho financovanie, do ktorej sa môžu zapojiť základné a stredné školy s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny alebo s vyučovaním jazyka národnostnej menšiny. Urobiť tak môžu prostredníctvom svojho zriaďovateľa, ktorý vyplní elektronickú žiadosť uverejnenú na portáli vyzvy.iedu.sk.
Následne musí všetky potrebné dokumenty, ktoré mu budú zaslané po úspešnom podaní elektronickej žiadosti, doručiť odboru školstva príslušného okresného úradu v sídle kraja. Elektronický systém podávania žiadostí sa automaticky uzavrie 3. júna 2017. Lehota na podanie písomnej žiadosti je 5 pracovných dní od vyplnenia elektronickej žiadosti, rozhodujúcim je pritom dátum na poštovej pečiatke.
Ministerstvo školstva vyčlenilo v roku 2017 na uvedený projekt finančné prostriedky vo výške 28 tisíc eur, pričom vybraná škola môže získať na jeho realizáciu až 2 tisíc eur. Pri výbere projektov bude komisia postupovať podľa kritérií zverejnených vo výzve, jednou z podmienok pridelenia financií je však 5% spoluúčasť žiadateľa na realizácii projektu.
Po prvýkrát sa rozhodol rezort školstva podporiť aktivity zamerané na podporu multikultúrnej a regionálnej výchovy v uplynulom roku, keď schválil 12 projektov v celkovej sume 19 690 eur. Vďaka poskytnutej finančnej dotácii mohli napr. žiaci zo Základnej školy s VJM z Rohoviec navštíviť "letný tábor spolunažívania", Základná škola Alberta Molnára v Senci zase vytvoriť učebnicu regionálnej výchovy svojho mesta a jeho okolia.

 

Bližšie informácie o projekte môžu žiadatelia nájsť na webovej stránke ministerstva www.minedu.sk.

Čítajte viac o téme: Financie v školstve
Zdieľať na facebooku