Štát požičia košickej univerzite na likvidáciu škôd po požiari 3 mil. eur

Štát požičia košickej univerzite na likvidáciu škôd po požiari 3 mil. eur
Štát požičia košickej univerzite na likvidáciu škôd po požiari 3 mil. eur / Foto: Pexels

Bratislava 14. decembra (TASR) - Štát požičia Univerzite Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) v Košiciach bezúročne tri milióny eur na likvidáciu škôd, ktoré vznikli po rozsiahlom požiari v budove Prírodovedeckej fakulty. Návratnú finančnú výpomoc dnes odsúhlasila vláda. Škola ju bude splácať tri roky.
Budova Prírodovedeckej fakulty je jedna zo siedmich budov, ktoré využíva fakulta na svoju činnosť. Požiarom a vodou boli poškodené štyri posluchárne situované v tejto budove, sedem výučbových a jedenásť výskumných laboratórií, všetky kancelárske priestory, ako aj výpočtová technika, prístroje a technológie využívané na výuku a vedecko-výskumné účely.
Prírodovedeckú fakultu zachvátil ničivý požiar v piatok (9. 12.) vo večerných hodinách. "Požiar zničil úplne celú strechu. Pravdepodobne prepadom horľavých látok cez digestory zničil aj niekoľko laboratórií na prízemí. Druhá časť škôd súvisí so zásahom hasičov, ktorí napriek tomu, že nás ubezpečovali, že sa fokusujú na centrum, tak, samozrejme, voda v kombinácii so splodinami požiaru urobila svoje. Všetky poschodia sú zatečené a budú si vyžadovať kompletnú rekonštrukciu," uviedol pre TASR rektor UPJŠ v Košiciach Pavol Sovák.
Po požiari musela preto škola zabezpečiť priestory na vyučovanie. Celkovo sa tento problém týka približne 300 študentov v piatich ročníkoch.

Zdieľať na facebooku