Školskí odborári budú s ministrom rokovať o zvyšovaní platov

Školskí odborári budú s ministrom rokovať o zvyšovaní platov
Školskí odborári budú s ministrom rokovať o zvyšovaní platov / Foto: Pexels

Bratislava 27. novembra (TASR) – Školskí odborári budú v pondelok (28.11.) rokovať s ministrom školstva Petrom Plavčanom o zvyšovaní platov učiteľov. Šéf rezortu školstva ponúkol pedagógom zvýšenie platov o šesť percent od septembra budúceho roku. Odborári však žiadali jednak vyššie percento a taktiež zvýšenie platov už od 1. januára budúceho roku.
„Dal som ponuku školským odborom, nakoľko v rámci kolektívneho vyjednávania ostali na nule tieto kategórie školských zamestnancov, na sumu, ktorá by znamenala šesťpercentné zvýšenie platov od 1. septembra,“ uviedol v piatok (25.11.) Plavčan. Pripomenul však, že sú možné aj iné spôsoby rozdelenia týchto peňazí v priebehu celého kalendárneho roka. Na zvyšovanie platov pedagogických a odborných zamestnancov je v rozpočte ministerstva školstva na budúci rok vyčlenená suma 30 miliónov eur. Ďalšie peniaze sú vyčlenené na zvyšovanie platov vysokoškolských učiteľov.
Ponuka ministra na zvyšovanie platov sa teda týka pedagogických a odborných zamestnancov, vrátane vysokých škôl. Ostaní zamestnanci v školstve budú mať štvorpercentné zvýšenie platov od januára budúceho roka. To je zahrnuté v Kolektívnej zmluve vyššieho stupňa na rok 2017.
Platy sa učiteľom naposledy zvyšovali v septembri tohto roka o šesť percent.

Čítajte viac o téme: Financie v školstve
Zdieľať na facebooku