Literárny festival opäť podporí čítanie v rodinách

Literárny festival opäť podporí čítanie v rodinách
Literárny festival opäť podporí čítanie v rodinách / Ilustračné foto: Knižnica pre mládež mesta Košice

Košice 19. októbra (TASR) – Pre deti a rodičov je určený ďalší ročník košického literárneho festivalu Číta celá rodina. Na netradičné čítania, rozhovory so spisovateľmi, ako aj ďalšiu zábavu s knihou a o knihe sa môžu tešiť počas piatka a soboty (21.-22.10.) v základných školách a areáli Kasární/Kulturparku. Podujatie organizuje Knižnica pre mládež mesta Košice.
Program festivalu je zameraný na čítanie a jeho propagáciu. "Opäť sa bude čítať priamo v školách, a to s deťmi, učiteľmi, zamestnancami a priateľmi škôl, rodičmi aj starými rodičmi. Teda s každým, kto bude mať čas a chuť ukázať ostatným, že čítať je zábava. Čítať budeme na miestach tradičných aj netradičných a tiež tam, kde by ste to možno ani neočakávali," priblížila priebeh akcie riaditeľka knižnice pre mládež Iveta Hurná.
Piatok premení košické základné školy na čítajúce školy. Do projektu sa tento rok zapája 13 základných škôl a škola v košickej Detskej fakultnej nemocnici, kde vznikne množstvo netradičných čítacích miest. "Svojou prítomnosťou ich okrem netradičných čítajúcich podporia naši hostia - spisovatelia a propagátori čítania, a tiež naše knihovníčky, ktoré budú celé čítania koordinovať," uviedla Hurná. Čítania sú plánované od skorého rána, kedy deti prichádzajú do školy, a potrvajú do popoludňajších hodín, kedy sú deti v školských kluboch.
Účasť na šiestom ročníku podujatia potvrdili autori Zuzana Boďová, Ivona Březinová, Gabriela Futová, Marta Hlušíková, Braňo Jobus, Silvester Lavrík, Erik Ondrejička, Valentín Šefčík a Dušan Taragel. K ďalším účastníkom budú patriť prekladateľka detských kníh z taliančiny Daniela Lozanová, moderátor a populizátor kníh Dado Nagy a propagátori čítania Tibor Hujdič, Ľudmila Hrdináková, Natália Mazanová a Viki Marcinová.
Piatok vyvrcholí spoločným podvečerným stretnutím s hosťami festivalu v knižničnej pobočke LitPark. Druhý festivalový deň so začiatkom o 10.00 h v Kasárňach /Kulturparku bude patriť rodinám s deťmi. "Besedy, workshopy, rôzne bábkové predstavenia, zábavné čítania, tvorivé dielne, spoločenské hry, burza kníh a tiež vyhlásenie víťaza letnej súťaže Selfie s knihou - to je naša bohatá sobotňajšia ponuka," pozýva riaditeľka knižnice.

Čítajte viac o téme: Čítame s deťmi
Zdieľať na facebooku