Belgicko: Na školách vo Valónsku zakážu používať smartfóny

  Foto: Bigstock

 Brusel 3. októbra (TASR) - Samospráva prevažne francúzsky hovoriaceho belgického regiónu Valónsko odsúhlasila v stredu zákaz používania smartfónov a iných elektronických zariadení na tamojších školách. Platiť má od budúceho školského roka a vzťahovať sa má na všetky vekové kategórie žiakov, od predškolákov až po stredoškolákov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na belgické médiá.
        

Na štátnych školách bude v súlade s ním žiakom zakázané počas celého vyučovania vrátane prestávok používať smartfóny, tablety a iné zariadenia s pripojením na internet. Cieľom opatrenia je zlepšiť koncentráciu aj študijné výsledky žiakov a predchádzať tzv. kyberšikane.
        

Valónsky minister zdravotníctva Yves Coppieters označil za nevyhnutnú - pre fyzické aj psychické zdravie detí - reguláciu času, ktorý strávia pred obrazovkami takýchto zariadení, a to obzvlášť v škole. "Musíme byť odvážni a konať. Nejde o odmietanie technológií, ale o reguláciu ich používania, aby sa nestali nebezpečenstvom pre našu mládež," dodal. 
        

Používanie smartfónov na vzdelávacie účely však bude naďalej v triedach povolené. Rovnako bude umožnené používať elektronické zariadenia zdravotne znevýhodneným žiakom, ktorí napríklad aj počas vyučovania potrebujú byť v kontakte so svojou rodinou. Používanie smartfónov na školách už obmedzili viaceré európske krajiny vrátane Francúzska, Fínska, Talianska či Holandska. 

Zdieľať na facebooku