Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku nepodpíše kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa

  Foto: Bigstocki

 Bratislava 24. septembra (TASR/OTS) - Predseda zväzu Pavel Ondek po 4. kole kolektívneho vyjednávania, ktoré sa uskutočnilo 17.9.2024, zvolal mimoriadne rokovanie Rady zväzu. Rada zväzu prerokovala Kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa na roky 2025 a 2026. Ocenila úsilie vyjednávačov za KOZ SR a dosiahnuté benefity ako priaznivejšiu úpravu dĺžky pracovného času, vyššiu výmeru dovolenky oproti Zákonníku práce, odchodné a odstupné zvýšené o jeden funkčný plat nad rozsah zákona, príspevok na doplnkové dôchodkové sporenie, či 2 dni na zotavenie, tzv. sick days.

        

Dohodnutú jednorazovú odmenu v sume 800 EUR v roku 2025 a navýšenie tarifných platov od 1.1.2026 o 5% považujeme za nedostatočné, keďže nenapĺňajú dlhodobé požiadavky Odborového zväzu školstva v oblasti odmeňovania ani záväzok vlády z jej programového vyhlásenia. Upozorňujeme, že valorizácia tarifných platov o 5% za obdobie 3 rokov (2024-2026) je neprijateľne nízka, spôsobí pokles reálnych platov zamestnancov školstva z dôvodu inflácie a nezaručí zvyšovanie ich životnej úrovne ani zvýšenie atraktívnosti jednotlivých profesií pôsobiacich v školstve. 

        

Podľa prognózy Inštitútu vzdelávacej politiky, ktorú vypracoval v spolupráci s SAV, bude na Slovensku v najbližších rokoch chýbať 1 600 – 2 100 učiteľov. Školstvo však zápasí nielen s nedostatkom pedagogických a odborných zamestnancov. Situácia je dlhodobo neúnosná aj pri nepedagogických zamestnancoch, ktorých tarifná tabuľka začína hlboko pod úrovňou minimálnej mzdy a v najbližších rokoch hrozí jej ďalší prepad pod túto úroveň. Riaditelia tak musia týmto zamestnancom doplácať zo zdrojov, ktoré používajú na odmeny či osobné príplatky. Zároveň tým dochádza k vyrovnávaniu platových rozdielov medzi jednotlivými tarifnými triedami a platovými stupňami bez ohľadu na dĺžku praxe a rozdielne požiadavky na kvalifikáciu. Túto dlhodobo zanedbávanú problematiku však ani táto vláda nerieši.

        

Uvedomujeme si potrebu konsolidácie verejných financií, ale zdôrazňujeme, že výchova a vzdelávanie majú byť vnímané ako investícia do budúcej prosperity celej spoločnosti a pri prerozdeľovaní zdrojov štátu musia byť považované za prioritu.

        

Z týchto dôvodov Rada zväzu ako zástupca členskej základne rozhodla o nepodpísaní KZVS na roky 2025-2026 za Odborový zväz školstva. Následkom toho nemusí byť zaručený sociálny zmier a vytvoria sa predpoklady na ďalšie rokovania a prípadne aj nátlakové aktivity.
 

Zdieľať na facebooku