UK a STU vítajú návrh novely zákona o vysokých školách

  Foto. Pexels

Bratislava 15. augusta (TASR) - Univerzita Komenského (UK) oceňuje, že počet členov, ktorých vymenúva minister školstva, má byť o jedného menej ako počet členov, ktorých volí akademický senát verejnej vysokej školy. Pre TASR to skonštatovala hovorkyňa najväčšej slovenskej univerzity Eva Kopecká v súvislosti s návrhom novely zákona o vysokých školách, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní. Toto ustanovenie podľa nej znamená malé, ale symbolicky významné posilnenie akademickej samosprávy. 
        

Hovorca Slovenskej technickej univerzity (STU) Juraj Rybanský taktiež poukázal na pozitíva novely. "Najväčšie pozitíva vidíme v zjednodušení procesov voľby členov správnej rady (dvojnásobné schvaľovanie, respektíve potvrdzovanie kandidátov sme považovali za zbytočné) a tiež pri kreovaní výberovej komisie pre výberové konania na obsadenie funkčného miesta docenta alebo profesora," poznamenal pre TASR. 
        

UK podľa Kopeckej pozitívne hodnotí aj vzdanie sa jednotných kritérií pre habilitovanie docentov a menovanie profesorov, a zjednodušenie vymenovávania profesorov a docentov do funkcií. Taktiež, že zákon o zabezpečovaní kvality vysokoškolského vzdelávania pokrýva otázku získania akreditácie od európskych akreditačných agentúr a adresuje otázku akreditácie cezhraničných spoločných študijných programov.
        

Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR chce zmeniť kreovanie správnej rady verejnej vysokej školy. Navrhuje, aby minister školstva vymenúval o jedného člena menej ako akademický senát. Zároveň chce upraviť lehoty na vyhlásenie voľby rektora, pôsobnosť akademického senátu, spôsob obsadzovania miest vedúcich zamestnancov verejnej vysokej školy či obsadzovanie funkčného miesta docenta a profesora. 

Zdieľať na facebooku