Drucker vyzval Kosovú, aby prestala klamať o projekte rómskej národnostnej školy

  Foto: Pexels

Bratislava 15. augusta (TASR) - Minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) vyzval poslankyňu Národnej rady SR z opozičného Progresívneho Slovenska (PS) Ingrid Kosovú, aby prestala klamať verejnosť o pripravovanom projekte rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy. Naopak, rezort školstva podporuje a víta odbornú diskusiu o tomto pilotnom projekte, ktorú však PS odmietlo. TASR o tom informoval odbor komunikácie a marketingu Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR.
        

"Tvrdenie, že rezort školstva chce obrať rómske deti o kvalitné vzdelanie premenovaním segregovaných škôl na národnostné, je prvoplánová nezodpovedná lož," povedal minister. Ako uviedol rezort, takýto zámer neexistuje, ani sa nikdy nebude realizovať. Verejnosť aj Kosová o tom podľa neho boli opakovane informovaní. 
       

Ministerstvo poukázalo na to, že desegregácia vzdelávania je jedným z jeho prioritných projektov tohto volebného obdobia. Zahŕňa prijatie metodiky desegregácie, vytvorenie monitorovacieho systému, uplatnenie desegregačných štandardov v školách, národný projekt platený z európskych peňazí a riešenie nadmerného zaraďovania rómskych detí do špeciálnych škôl.
       

Ako poznamenalo, na zámere vytvoriť pilotnú rómsku národnostnú školu sa spolupodieľa, pričom pôjde o jedinú štátnu školu tohto typu na Slovensku. Má sa podľa neho vytvoriť v spolupráci s miestnou samosprávou, Prešovskou univerzitou a Asociáciou škôl s vyučovaním rómskeho jazyka. Priblížilo, že v rámci projektu sa otestuje možnosť využívania rómskeho materinského jazyka detí vo vzdelávacom procese. Deti budú mať zároveň posilnenú výučbu slovenského jazyka. Proces bude pritom monitorovaný a hodnotený externým partnerom s cieľom overiť užitočnosť tohto modelu.
        

"Pôjde o jedinú základnú školu (ZŠ) na celom Slovensku. Nevznikne žiadnym premenovaním, ale hĺbkovou transformáciou existujúcej ZŠ. Všetky tieto informácie sme opakovane verejne komunikovali," zdôraznil minister. Cieľom je podľa rezortu zabezpečiť prístup rómskej národnostnej menšiny na Slovensku k vzdelávaniu v materinskom jazyku. 
        

"Pani poslankyni sme ponúkli možnosť vecne a odborne diskutovať o zámere pilotného projektu počas okrúhleho stola, ktorý sme tento týždeň organizovali na pôde nášho rezortu. Pozvanie neprijala," podotkol Drucker. Doplnil, že dvere ministerstva sú otvorené aj kritikom, ale základom normálnej diskusie je podľa neho rešpektovanie faktov. "PS fakty vo vzťahu k škole v Rakúsoch vytrvalo ignoruje. Namiesto toho chce vytĺkať lacné politické body zneužívaním témy najzraniteľnejšej skupiny obyvateľstva - detí z marginalizovaných rómskych komunít," dodal.
      

Kosová kritizovala plánovaný vznik rómskej národnostnej školy v obci Rakúsy. Ministrovi školstva odporučila, aby hľadal prijateľné a efektívne riešenia, ktoré vedú k desegregácii. Z pohľadu PS je podľa nej celá táto iniciatíva skôr snahou o legitimizáciu segregácie. Vznik rómskej národnostnej školy vníma tiež ako prostriedok k tomu, ako sa vyhnúť pokute od Európskej únie za porušovanie rasovej smernice.

Zdieľať na facebooku