Výzva na zvýšenie kapacít materských škôl je uzavretá

  Foto: Yan Krukau/Pexels

Bratislava 16. júla (TASR) - Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a mládeže (MŠVVaM) uzavrelo výzvu na zvýšenie kapacít materských škôl. Eviduje v rámci nej viac ako 280 žiadostí o poskytnutie prostriedkov. Spolu majú výšku viac než 220 miliónov eur. Alokovaná čiastka je pritom iba 128 miliónov eur. TASR o tom v utorok informoval odbor komunikácie a marketingu MŠVVaM.
        

Výzvu rezort vyhlásil v rámci Plánu obnovy a odolnosti v auguste 2022. Pôvodne bolo na vytvorenie 9114 nových miest v materských školách alokovaných 84 miliónov eur. V máji tohto roka ministerstvo vyčlenilo ďalších 46 miliónov eur. Možnosť zvyšovať kapacity vzbudila vysoký záujem nielen samospráv, ale aj cirkevných a súkromných škôl, skonštatovalo ministerstvo.
        

Podmienky doposiaľ splnilo asi 130 žiadostí. S 80 prijímateľmi financií už minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) podpísal zmluvy. "Som nesmierne hrdý na to, že sa nám podarilo v tak krátkom čase štvornásobne zvýšiť počet žiadostí o poskytnutie prostriedkov pre zvýšenie kapacít v materských školách. Tento úspech je výsledkom intenzívnej spolupráce so Združením miest a obcí Slovenska a Únie miest Slovenska," povedal Drucker.
        

Počet žiadostí sa za posledných osem mesiacov trvania výzvy podľa ministerstva zvýšil štvornásobne. "Počas prvých 15 mesiacov od otvorenia výzvy bolo predložených iba 75 žiadostí. Hrozilo tak nielen nesplnenie stanovených cieľov a s tým aj znemožnenie právneho nároku na prijatie do materskej školy pre trojročné až štvorročné deti, ale aj miliónové sankcie zo strany Európskej komisie," ozrejmil rezort.
        

Podľa rezortu školstva bolo už pri nastavovaní Plánu obnovy a odolnosti zrejmé, že uspokojiť všetky žiadosti nebude možné. Žiadateľov, ktorí podmienky splnili, no boli zaradení na rezervný zoznam, bude ministerstvo po vyhodnotení všetkých žiadostí informovať, či peniaze dostanú.
        

Realizácia projektu z výzvy na zvýšenie kapacít materských škôl musí byť dokončená do 30. apríla 2026, informuje ministerstvo. Ďalšie výzvy z Plánu obnovy a odolnosti na zvýšenie kapacít materských škôl už vyhlásené nebudú, potvrdil rezort.
 

Zdieľať na facebooku