Vláda chce zabezpečiť každoročný rast miezd pedagógov a odborných zamestnancov

  Foto: Max Fischer/Pexels

Bratislava 12. júla (TASR) - Vláda chce zabezpečiť každoročný rast miezd pedagógov a odborných zamestnancov. Taktiež zlepšiť odmeňovanie nepedagogických pracovníkov škôl. Kladie si to za svoju krátkodobú prioritu s cieľom stabilizovať počet učiteľov v regionálnom školstve. Uviedla to v materiáli o stanovení strategických priorít z cieľov a zámerov uvedených v Programovom vyhlásení vlády SR 2023 - 2027, ktorý v stredu (10. 7.) schválila.
        

Medzi jej strednodobé priority patrí vytvorenie bezpečného a zdravého prostredia v školách. Taktiež modernizácia vzdelávania, pričom chce podporiť komplexnú digitálnu transformáciu vzdelávacieho prostredia. Využívanie technológií má byť aj kľúčovým nástrojom na znižovanie byrokracie a zlepšenie zberu užitočných dát a informácií o skutočnom stave školstva.
        

Chce tiež zabezpečiť rast financovania vysokých škôl, výskumu a vývoja a zvýšiť ich kvalitu. Vyššiu podporu má sprevádzať tlak na kvalitu a výsledky podľa medzinárodných kritérií a dopadu na spoločnosť. Dôraz na modernizáciu, diverzifikáciu a kvalitu vzdelávania má podporiť zvyšovanie podielu výkonnostných zmlúv na financovaní, aj nový zákon o vysokých školách. Kladie si to za svoju dlhodobú prioritu.

Zdieľať na facebooku