Prieskum: Žiadne znalosti o kybernetickej bezpečnosti nemá 12,7 percenta ľudí

  Foto: Bigstock

Bratislava 16. augusta (TASR) - Žiadne znalosti a zručnosti o kybernetickej bezpečnosti nemá 12,7 percenta ľudí, 33,4 percenta ich hodnotí ako slabé. Ďalších 45,1 percenta respondentov si myslí, že má o kyberbezpečnosti priemerne znalosti a 8,8 percenta ich považuje za vysoké. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky o kybernetickej bezpečnosti. Zrealizovalo ho Kompetenčné a certifikačné centrum kybernetickej bezpečnosti (KCCKB) v spolupráci s agentúrou AKO v apríli na vzorke 1000 respondentov.
      

"Dlhšie neboli dostupné oficiálne štatistiky, ktoré by identifikovali používanie výdobytkov modernej digitálnej doby slovenskými domácnosťami. Rozhodli sme sa preto zmapovať aktuálnu situáciu a priniesť základné dáta o aktuálnom stave," povedal generálny riaditeľ KCCKB Ivan Makatura. Ide podľa neho o historicky prvý prieskum verejnej mienky, ktorého cieľom bolo zistiť z základné informácie o digitálnych zručnostiach a bezpečnostnom povedomí bežných ľudí na Slovensku.
      

V domácnostiach sa najviac používa mobil s prístupom na internet. Platí to pre 90,5 percenta respondentov. Viac ako šesť hodín mobil používa 22,8 percenta opýtaných, ďalších 22,2 percenta respondentov ho používa tri až šesť hodín denne.
      

Ďalšími používanými zariadeniami sú prenosný počítač (77 percenta), inteligentný televízor (55,2 percenta) a tablet (51,4 percenta). Menej ako polovica opýtaných má v domácnosti stolový počítač (46 percenta), inteligentne hodinky (32,9 percenta), diaľkové ovládanie domácich spotrebičov (32,2 percenta), inteligentnú chladničku (8,7 percenta), inteligentne osvetlenie (8,3 percenta), hlasový ovládač (sedem percent) a iné inteligentné zariadenie do domácnosti (6,3 percenta).      
      

Len 22 percent opýtaných, ktorí žijú s deťmi do 18 rokov, podľa prieskumu používa nástroje na kontrolu deti v digitálnom priestore. 76,4 percenta uviedlo, že takéto nástroje u nich nie sú používané a zvyšných 1,6 percenta opýtaných sa k otázke nevedelo vyjadriť.        
       

Nástroje na kontrolu detí v digitálnom priestore častejšie používajú skôr tí, ktorí majú deti vo veku do 12 rokov, pri tých, ktorí majú staršie deti, je kontrola už menej častá. Najväčšia časť opýtaných (42,3 percenta) uviedla, že pri kontrole využíva reštriktívny režim, čiže obmedzenie času a aktivít, ktoré dieťa môže vykonávať. Nasledoval monitorovací režim, čiže sledovanie aktivít dieťaťa (28,2 percenta). Kombináciu monitorovania a obmedzenia aktivít uplatňuje 25,4 percenta opýtaných.
      

Respondentom tiež predložili sedem výrazov z oblasti kybernetickej bezpečnosti. Najčastejšie deklarovali, že rozumejú výrazom spam (86 percent), trojan (51,5 percenta), cloud (51,1 percenta). Menej ako polovica opýtaných rozumela výrazom autentifikácia (47,5 percenta), malvér (44,5 percenta), phishing (41,3 percenta), eID (28,1 percenta).
      

Dáta od verejnosti boli zbierané prostredníctvom metódy CAWI (online panel s regulovaným prístupom) a teda zobrazujú názory verejnosti, ktorá má prístup na internet a je aspoň do určitej miery počítačovo zdatná.

Zdieľať na facebooku