Takmer tri štvrtiny škôl realizovali jazykové kurzy pre ukrajinských žiakov

Takmer tri štvrtiny základných a stredných škôl (73 percent) realizovali jazykové kurzy na odstránenie jazykových bariér ukrajinských žiakov.
Takmer tri štvrtiny základných a stredných škôl (73 percent) realizovali jazykové kurzy na odstránenie jazykových bariér ukrajinských žiakov. / Foto: Pexels

 Bratislava 29. júna (TASR) – Takmer tri štvrtiny základných a stredných škôl (73 percent) realizovali jazykové kurzy na odstránenie jazykových bariér ukrajinských žiakov. Kurzy väčšinou zabezpečovali interní učitelia. Vyplýva to z prieskumu Štátnej školskej inšpekcie (ŠŠI), ktorý realizovala s riaditeľmi škôl.
      

Zo zistení podľa vedúcej oddelenia metodických činností ŠŠI Moniky Ružekovej vyplýva, že o kurzy prejavilo záujem a zúčastňovalo sa ich okolo 71 percent zo všetkých ukrajinských žiakov. "Samozrejme, realizácia týchto kurzov prináša pre riaditeľov rôzne výzvy, a to nielen finančného charakteru, ale napríklad aj zvýšený nárast administratívnych záležitostí, ktoré s tým majú," povedala Ružeková.
      

Najväčšou výzvou je podľa Ružekovej personálne zabezpečenie týchto kurzov. Zároveň poukázala na to, že ich viedli najmä učitelia slovenského jazyka. "Treba si však uvedomiť, že vyučovanie slovenčiny ako cudzieho jazyka nie je metodicky rovnaká záležitosť ako vyučovanie slovenského jazyka," povedala s tým, že problémom bol aj nedostatok metodických materiálov.
      

ŠŠI realizovala prieskum v školách medzi riaditeľmi škôl od 18. apríla do 13. mája. Podľa Ružekovej bolo v tomto období na Slovensku 31.000 detí odídencov, z toho viac ako 23.000 bolo vo veku povinného predprimárneho vzdelávania. "Situácia je taká, že v máji bolo do vzdelávacieho systému začlenených okolo 11.000 žiakov," povedala Ružeková.
      

Z výsledkov prieskumu vyplýva, že k 31. marcu malo priemerne 14 percent škôl skúsenosť s tým, že prijali aspoň jedno dieťa z Ukrajiny, ovplyvnená bola pätina škôl. Do prieskumu bolo zaradených takmer 50 percent základných škôl, ktoré vzdelávali deti odídencov.

Zdieľať na facebooku