Učitelia žiadajú splniť požiadavky, pre ktoré štrajkovali

Iniciatíva slovenských učiteľov žiada zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve, zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra aj novelu zákona o pedagogických a odborných zamest
Iniciatíva slovenských učiteľov žiada zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve, zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra aj novelu zákona o pedagogických a odborných zamest / Foto: Z.Gránska/EW

BRATISLAVA 2. septembra (SITA) - Iniciatíva slovenských učiteľov dnes odovzdala vláde SR výzvu na splnenie svojich požiadaviek. Učitelia pritom žiadajú splniť požiadavky, pre ktoré začiatkom roka štrajkovali. Na dnešnom brífingu o tom informoval Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov.

 

Iniciatíva slovenských učiteľov vládu žiada, aby legislatívnymi opatreniami zabezpečila zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve v tomto roku o 140 eur. Od 1. januára 2017 následne žiadajú ďalšie zvýšenie o 90 eur. Ďalšou požiadavkou je zvýšenie rozpočtov ministerstva školstva a ministerstva vnútra o 400 miliónov eur s cieľom vyrovnať existujúce rozdiely vo vybavenosti škôl didaktickými prostriedkami. Poslednou požiadavkou je, aby vláda prijala novelu zákona o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch, ktorou by opätovne zaviedla možnosť získavať kredity overením kompetencií, zrušila sedemročnú obmedzenú platnosť kreditov a obnovila možnosť získavať kredity za rozširujúce štúdium, štúdium v zahraničí a tvorivé aktivity. Súčasne by tiež novela zaviazala ministra školstva vytvoriť komisiu, ktorá by komplexne prehodnotila systém kontinuálneho vzdelávania a zákon s prihliadnutím na analýzu súčasného stavu.

Rovnaké požiadavky predložila vláde už Slovenská komora učiteľov vo výzve 21. októbra 2015. Vzhľadom na to, že vláda učiteľom nevyhovela, viacero učiteľov materských, základných a stredných škôl vstúpilo 25. januára do štrajku. Následne 15. februára prevzali štrajkovú štafetu od učiteľov v materských, základných a stredných školách učitelia z vysokých škôl. Od 7. marca sú učitelia v štrajkovej pohotovosti. Ako na dnešnom brífingu povedal Vladimír Crmoman z Iniciatívy slovenských učiteľov, doteraz nedostali adekvátnu odpoveď, prečo ich požiadavky nie sú splniteľné a nevedia, či chýbajú peniaze v rozpočte alebo odborníci, ktorí by vypracovali potrebné analýzy.

Crmoman zároveň dodal, že iniciatíva je pripravená s vládou rokovať. Ak však v otázke celospoločenského postavenia učiteľov nedôjde k pokroku, sú pripravení na prerušenie svojej práce od 13. septembra v rámci stupňovaného štrajku. V utorok 13. septembra by v takomto prípade začali hodinovým štrajkom počas prvej vyučovacej hodiny. Triedy, prípadne celé školy by otvorili až na druhú vyučovaciu hodinu. V stredu 21. septembra stupňovaný štrajk bude pokračovať dvojhodinovým prerušením práce a triedy či školy otvoria na tretiu vyučovaciu hodinu. Vo štvrtok 29. septembra plánujú už trojhodinový štrajk a v piatok 7. októbra plánujú štvorhodinový štrajk.

Čítajte viac o téme: Financie v školstve, Protesty | Štrajky
Zdieľať na facebooku