Vyjadrite svoj názor a formujte Európu: Sila európskej iniciatívy občanov (EIO) 

Sponzorovaný článok
Európska iniciatíva občanov
Európska iniciatíva občanov / Foto: EIO

Čo je to EIO ? 

Predstavte si, že na to, aby ste získali moc ovplyvňovať európske právne predpisy, sa stačí zjednotiť so spoluobčanmi. Presne o to ide v Európskej iniciatíve občanov (EIO) Európska iniciatíva občanov je jedinečný nástroj participatívnej demokracie, ktorý občanom EÚ zo všetkých členských štátov Európskej únie (EÚ) umožňuje navrhovať legislatívne zmeny v otázkach, ktoré sú pre nich dôležité – a to tak, že vyzvú Európsku komisiu (EK), aby navrhla nové právne predpisy. Či už ide o ochranu životného prostredia, sociálne práva alebo akúkoľvek inú kľúčovú tému, európska iniciatíva občanov vám dáva hlas, ktorým môžete priamo formovať politiky EÚ. Vďaka nej sa už 12 rokov na popud zdola úspešne začínajú politické diskusie.

 

Európska iniciatíva občanov, zriadená Lisabonskou zmluvou a uvedená do života v apríli 2012, je pre vás príležitosť spojiť sa s ľuďmi, s ktorými máte rovnaké názory, a prispieť k zmene v celej Európe. 

Ako európski občania máme spoločné hodnoty a aj keď žijeme v rôznych krajinách, môžeme sa zaujímať o rovnaké problémy. Iniciatíva občanov vám umožňuje, aby ste v otázkach, na ktorých vám záleží, spojili sily s ďalšími ľuďmi z celej EÚ, podnietili diskusiu a iniciovali reformy. Európska iniciatíva občanov je jedným z hlavných nástrojov EÚ na podporu participatívnej demokracie, do ktorej sa dá zapojiť podpísaním iniciatívy alebo začatím novej.

 

Objavte súbor nástrojov európskej iniciatívy občanov pre školy – Demokracia EÚ v praxi 

Súbor nástrojov pre školy „Demokracia EÚ v praxi – Vyjadrite svoj názor s európskou iniciatívou občanov“ nabáda žiakov, aby sa aktívne zapájali do demokratických procesov EÚ. Cieľom tohto nástroja je informovať ich o európskej iniciatíve občanov. Vďaka nemu sa žiaci dozvedia, ako sa aktívne zapájať do záležitostí EÚ. 

Tento interaktívny zdroj určený pre stredné školy poskytuje žiakom všeobecné informácie o Európskej únii a o tom, ako vznikajú európske právne predpisy; zároveň sa v ňom oboznamujú s európskou iniciatívou občanov (EIO) a predstavujú si, ako by postupovali, keby chceli zorganizovať EIO na vlastnú tému. Tento súbor nástrojov ponúka flexibilné vzdelávacie riešenie vhodné na hodiny občianskej náuky alebo tematické vyučovanie. Je k dispozícii vo všetkých úradných jazykoch EÚ vrátane slovenčiny.

Pozostáva zo štyroch tematických častí, v ktorých poskytuje všeobecné informácie o EÚ a opisuje konkrétne činnosti súvisiace s EIO. Jeho cieľom je sprostredkovať viacero rôznych prístupov k výučbe a učeniu vrátane priamej prezentácie, práce v skupinách, práce na projektoch, individuálneho štúdia, výskumnej činnosti, riešenia problémov, rolovej hry a multimediálnych prezentácií. 

 

Súbor nástrojov EIO je určený starším žiakom stredných škôl, ktorým poskytuje vedomosti a zručnosti potrebné na to, aby sa stali aktívnymi občanmi EÚ. V jednotlivých tematických častiach sú uvedené podrobné informácie o európskej iniciatíve občanov a súvisiacich činnostiach, ktoré majú zabezpečiť všestranné porozumenie a viesť k angažovanosti. Začlenením tohto súboru nástrojov do učebných osnov môžu školy vo svojich žiakoch podporiť hlbšie pochopenie demokratických procesov EÚ, povzbudiť v nich aktívne občianstvo a priviesť ich k účasti na formovaní budúcnosti Európskej únie.

 

Pozitívna odozva učiteľov a žiakov 

Súbor nástrojov EIO bol úspešne otestovaný na školách v celej EÚ a získal pozitívnu odozvu od žiakov aj učiteľov.

Učiteľ jednej španielskej strednej školy, ktorý sa zúčastnil na pilotnom testovaní, povedal: „Spýtal som sa žiakov na ich názor na tieto materiály a musím povedať, že sa im veľmi páčili. O európskej iniciatíve občanov toho veľa nevedeli. Materiály sú podľa nich zaujímavé. Páčil sa im celkový spôsob prezentácie a práce s informáciami. Obzvlášť ocenili videá; považovali ich za krátke a jasné, a to ocenili.“ 

Podobný názor ako španielsky učiteľ mal aj jeho poľský kolega, ktorý sa tiež zúčastnil na pilotných testoch: „Najviac sme s mojimi žiakmi ocenili skutočnosť, že pútavo a v stručnej forme získali veľa vedomostí o téme, ktorá sa v škole zanedbáva. Na webových sídlach EÚ sú k dispozícii referenčné materiály, ktoré slúžia ako praktické pomôcky na vyučovanie a aktivity pre žiakov. žiaci dostávajú konkrétne úlohy, ktoré ich smerujú k relevantným zdrojom a vďaka tomu vnímajú súvislosti s príslušnými dokumentmi bez toho, aby ich zaťažoval ich objem.“ 

 

 

EIO na Slovensku  

Od roku 2012 viac ako 1 000 organizátorov iniciovalo 116 EIO s aktívnou účasťou 14 slovenských občanov. Spoločné úsilie prinieslo pôsobivý výsledok – na podporu týchto iniciatív sa v celej EÚ vyzbieralo viac ako 20 miliónov podpisov. Slovensko k tomuto počtu prispelo viac ako 237 000 podpismi a potvrdilo tak odhodlanie slovenských občanov formovať program EÚ demokratickou účasťou.  

EK už reagovala na 10 úspešných iniciatív v rôznych oblastiach politiky, od životného prostredia a dobrých životných podmienok zvierat až po dopravu, ochranu spotrebiteľa, sociálne a základné práva. V súčasnosti je rozbehnutých 10 iniciatív, pod ktoré sa zbierajú podpisy. 

 

Zapojte sa už dnes!  

  1. Podpíšte iniciatívu: podporte prebiehajúce iniciatívy online alebo ich podpíšte na papieri.
  2. Informujte aj ostatných: podeľte sa o informácie o európskej iniciatíve občanov a konkrétnych iniciatívach vo svojej sieti kontaktov.
  3. Vytvorte a rozbehnite vlastnú iniciatívu: spojte sa so šiestimi ďalšími občanmi EÚ a rozbehnite európsku iniciatívu občanov na tému, na ktorej vám záleží.

 

Zostaňte v kontakte a informujte sa 

Ak chcete EIO pochopiť hlbšie, navštívte webové sídlo EIO (pozrite si stránky s prehľadom a ďalšie), pridajte sa do oficiálnej skupiny EIO na Facebooku a prihláste sa na odber bulletinu EIO.

Nezabudnite si pozrieť, ktoré iniciatívy teraz zbierajú podpisy. Sledujte aktuálne informácie a staňte sa súčasťou hnutia, ktoré formuje budúcnosť Európy. K dispozícii máte aj hlavné údaje a mená ambasádorov EIO na Slovensku.

Európska iniciatíva občanov vám dáva moc dosiahnuť zmenu. Vyjadrite svoj názor a zapojte sa už dnes! 

 

Zdieľať na facebooku