Štrajk učiteľov: Deti sa dnes ráno nebudú učiť 2 hodiny

Štrajk učiteľov: Deti sa dnes ráno nebudú učiť 2 hodiny
Štrajk učiteľov: Deti sa dnes ráno nebudú učiť 2 hodiny / Ilustračná foto: Z.Gránska

21.9.2016 |

Do stupňovaného štrajku učiteľov sa dnes zapojí 1916 učiteľov na 150 školách. Informuje o tom portál Iniciatívy slovenských učiteľov (ISU).

 

Ohlásený štrajk začal v utorok 13.9. a zapojilo sa do neho 1773 učiteľov zo 106 škôl , pričom na Slovensku je približne 89.000 učiteľov a viac ako 2900 materských, 2100 základných a 860 stredných škôl.
Počas stredy sa podľa ISU v školách nebude učiť prvé dve vyučovacie hodiny. Nespokojní učitelia žiadajú, aby vláda i parlament legislatívnymi opatreniami zabezpečili zvýšenie tarifných platov všetkých pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve o 140 eur v tomto roku a o 90 eur od začiatku roka 2017. Taktiež požadujú, aby bolo prehodnotené kreditné vzdelávanie učiteľov a navýšené rozpočty ministerstiev školstva a vnútra celkovo o 400 miliónov eur na odstránenie rozdielov vo vybavenosti škôl. Ak na situáciu vláda nebude reagovať a nič sa nezmení, v štrajku plánujú učitelia pokračovať aj vo štvrtok 29. septembra, kedy plánujú vynechať až prvé tri vyučovacie hodiny.
Minister školstva Peter Plavčan sa k štrajku učiteľov a ich požiadavkám zatiaľ vyjadril odmietavo a zdôraznil, že pedagógom sa od septembra zvyšujú platy. "Prvé dva zákony, ktoré boli schválené v Národnej rade SR, sa týkali školstva a jeden z nich bol práve zvyšovanie platov učiteľov, v ktorom určite chceme pokračovať, pretože to uvádza programové vyhlásenie vlády," povedal. Plavčan taktiež oznámil, že ho v tomto roku ešte čakajú rokovania s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD) o zvyšovaní platov učiteľov v roku 2017.

Čítajte viac o téme: Protesty | Štrajky
Zdieľať na facebooku