Používajte pri rozhodovaní kritické myslenie

Denne sme vystavení mnohým rozhodnutiam. Občas jednoduchým a inokedy vážnejším. Ľudia sa však často rozhodujú na základe emócií, no len málokedy takéto rozhodnutia prinesú očakávané ovocie.
Denne sme vystavení mnohým rozhodnutiam. Občas jednoduchým a inokedy vážnejším. Ľudia sa však často rozhodujú na základe emócií, no len málokedy takéto rozhodnutia prinesú očakávané ovocie. / Foto: Pexels

Denne sme vystavení mnohým rozhodnutiam. Občas jednoduchým a inokedy vážnejším. Ľudia sa však často rozhodujú na základe emócií na úkor rozhodovania založeného na racionalite. Dobrým a správnym rozhodnutiam pomôže jedine kritické myslenie spojené s analýzou. Napríklad, ak dvaja kandidáti v rámci kampane hovoria o tej istej veci z vlastného uhla pohľadu, vypočujete si ich oboch, a aby ste sa správne rozhodli, dajte bokom rozhodovanie na základe sympatií, emócií a predsudkov a prejavy oboch kandidátov podrobte vlastnej kritickej analýze. Len tento proces vám môže priniesť dobré rozhodnutia. Ako sa dá myslieť kriticky?

 

1. Položte si otázku.

Vytýčili ste si za cieľ schudnúť o niekoľko kilogramov a dali ste sa na cestu diéty. Máte na výber z množstva rozličných potravín. Chcete naozaj len schudnúť alebo sa zároveň aj zdravo stravovať? Ak je druhá možnosť správna, kriticky zhodnoťte, ktoré potraviny spĺňajú obe parametre a hlavne ich jedzte v primeranom množstve, lebo všetkého veľa škodí.

 

2. Hľadajte informácie.

Čím viac informácií budete mať, tým lepšie. Pýtajte sa odborníkov, známych a čítajte odborné články. Samozrejme, aj tieto informácie treba kriticky zhodnotiť a vybrať možnosť, ktorá vám logicky príde najrozumnejšia.

 

3. Informácie overujte a premýšľajte o ich obsahu.

Obdržíte e-mail s oznamom, že ste vyhrali milión eur a informácie o ich prevzatí získate kliknutím na odkaz. Okamžite tomu uveríte a kliknete na odkaz? Samozrejme, že nie. Po prvé, viete, že ste sa žiadnej lotérie nezúčastňovali a po druhé, overíte si zdroj, ktorý je väčšinou v takých prípadoch pochybný.

To isté platí aj v dnešnom svete internetu, kedy môže zverejniť ktokoľvek takmer čokoľvek a môžu si to v sekunde prečítať tisíce či milióny ľudí. Dnes nemožno veriť všetkému. Článok neznámeho blogera nemôže mať rovnakú váhu v dôveryhodnosti ako článok autora v mienkotvornom denníku, ktorý je vystavený kontrole viacerých ľudí a môže pracovať iba s overenými faktami. Hoci môže mať nakoniec pravdu aj bloger, vždy je dobré pátrať po tom, kto je tento autor a prečo môže tvrdiť to, čo tvrdí.

 

4. Zvážte následky.

Predstavte si, že prebieha predvolebná kampaň. Jeden politik sľúbi, že "s rómskymi spoluobčanmi spraví rázny koniec." Možno vás takýto výrok zaujme, lebo aj vám vadí, že každý musí pracovať a niektorým rómskym spoluobčanom sa skladáme na príbytky a každomesačné dávky bez toho, že niekedy pracovali. Tiež by ste chceli mať jedného dňa viac detí, ale uvažujete triezvo a viete, že ak chcete vychovať viac ako jedno-dve deti, ktoré budú vzdelané a budú mať dobrú budúcnosť, musíte byť finančne lepšie zabezpečení.

Započúvate sa však ďalej, lebo by ste chceli, aby aj v tejto oblasti urobil niekto konštruktívne, no zároveň citlivé zmeny, ktoré prinesú osoh všetkým obyvateľom Slovenska, a teda aj Rómom. Keď však začnete pátrať po jeho sľuboch ďalej, zistíte, že tento politik nevie, ako sa niečo také dá dosiahnuť. Reálne riešenia pripravené nemá a nie je ani obklopený odborníkmi, ktorí by niečo také dokázali legislatívne zrealizovať.

Aké by teda váš hlas takémuto človeku mohol mať následky? Do parlamentu by sa nedostali odborníci, ktorí by reálne zmeniť niečo mohli.

 

5. Preskúmajte iné uhly pohľadu.

Tento bod súvisí s tým, o čom sme hovorili v článku o akademickej debate. Hoci sa vám nemusí páčiť, čo hovorí človek, s ktorým vo veľa bodoch nesúhlasite, stojí za to si ho vypočuť. Na konci s ním stále nemusíte súhlasiť, ale aspoň získate iné uhly pohľadu. Začnete prehodnocovať vaše názory a nakoniec môže niekedy dojsť ktomu, že si osvojíte iný názor, ktorý je v konečnom dôsledku naozaj rozumnejší.

 


Zdroj: ed.ted.com
Čítajte viac o téme: Rozhodovanie, Kritické myslenie
Zdieľať na facebooku