Sociálne siete nie sú len zabijak času. Študentom môžu pomôcť pri štúdiu

  Foto: Rawpixel

Používanie sociálnych sietí je veľmi obľúbenou formou trávenia voľného času medzi študentmi. Kontrolujú, čo je nové vo svete, konverzujú cez chat s priateľmi alebo sledujú nadchádzajúce udalosti. Sociálna sieť je dobrý sluha, ale zlý pán. Platí to ako pri iných veciach v živote. Ak ich však človek používa zodpovedne a efektívne, môžu mu veľmi uľahčiť život. Medzi týchto ľudí patria obzvlášť študenti. Tu je niekoľko príkladov aj z mojej skúsenosti.


1. Vytvorte si študijnú skupinu na sociálnej sieti.

Najlepšie, čo môžete urobiť pre dobro vašich študijných výsledkov hneď po nástupe na vysokú školu, je okrem ozajstného učenia sa učiva aj založenie skupiny na sociálnej sieti, pridať do nej vašich nových spolužiakov a komunikovať medzi sebou o preberanom učive, zdieľať medzi sebou poznámky a rôzne študijné materiály a rozprávať sa o konkrétnych témach. Je to veľmi užitočné ako dodatočná pomôcka obohatiť samého seba o iného názory, ale aj doplniť si študijný materiál na konkrétne predmety. Materiál môžete zdieľať napríklad prostredníctvom služby Google Drive alebo rovno zverejniť poznámky do skupiny. Dôležité je, aby ste medzi sebou ako spolužiaci budovali solidaritu a pomáhali si.

 

2. Pridajte sa k celosvetovým akademickým komunitám.

Vieme, že sociálne siete ako Facebook fungujú v globálnom merítku. Keď si uvedomíte, že vás nejaký predmet, látka alebo téma veľmi zaujíma, nájdite si ju na facebooku v slovenčine i angličtine podľa hashtagov (napr. #medicína, prípadne #medicine) alebo rovno napíšte do vyhľadávacej lišty váš obľúbený odbor a hneď nato vám vyskočí veľa návrhov skupín, do ktorých sa môžete pridať. Akonáhle sa do jednej z nich pridáte, získavate prístup k akademickým, odborným informáciám od ľudí a vedcov z celého sveta. Samozrejme, spolu s vami sú v skupine aj milióny ďalších ako vy, čiže môžete zdieľať vaše názory aj s laikmi.

 

3. Pozerajte videá.

Istým typom sociálnej sieti je aj obľúbený YouTube, na ktorom je čím ďalej, tým viac edukačných videí od nespočetného množstva autorov. Niekedy je lepšie raz vidieť ako sto krát počuť alebo čítať. Ak si chcete doplniť vedomosti v niektorej z oblastí, ktoré študujete na škole alebo len tak z vlastného záujmu, YouTube je hlbokou studňou obrovského množstva poznatkov od ľudí, ktorí vám ich ponúkajú zadarmo. Niektorí sa užšie venujú cudzím jazykom alebo astronómii, zatiaľ čo iní sa venujú všetkému.

Čítajte viac o téme: IT, Sociálne siete
Zdieľať na facebooku