Kedy budú vaše výsledky na skúškach najlepšie? Vedci sa zaoberali otázkou, kedy bývajú študenti najúspešnejší

  Foto: Bigstock

Tiež radi mávate testy a skúšky v popoludňajších hodinách, lebo ešte máte pred sebou veľa času na zopakovenie si učiva? Robíte chybu. Zaujímavá štúdia Hansa Henrika Sievertsena a jeho tímu z Dánskeho národného centra pre sociálny výskum v Kodani vysvetľuje, že čím neskôr je v daný deň naplánovaná skúška, tým horšie budú dosiahnuté výsledky.


Vedci v rámci štúdie skúmali výsledky 2 miliíonov štandardizovaných testov dánskych školákov vo veku 8 až 15 rokov a zistili, že každou ďalšou uyplynulou hodinou od ôsmej hodiny ráno, ako sa písal test, sa výsledky tohto testu závažne zhoršovali o 0,9 % (čo má efekt rovný desiatim dňom vynechania školy).

Vedci tiež zistili, že prestávka trvajúca 20 až 30 minút pred skúškou má za následok priemerné zlepšenie výsledkov o 1,7 % - je to to isté, ako keby bola skúška o 2 hodiny skôr. Inými slovami, ak neabsolvujete test hneď na začiatku dňa, keď ešte máte čistú myseľ, mala by vám byť poskytnutá krátka prestávka, aby ste sa duševne prichystali na skúšku, zbavili sa únavy a vedeli tak dobre premýšľať.

 

Znamená to teda, že by sa mali testy písať hneď ako sa začne hodina o ôsmej či deviatej ráno? Nie nevyhnutne. Ako zistila iná štúdia zverejnená v roku 2010, keď bolo tínedžerom zo strednej školy Monkseaton v Anglicku umožnené začínať školu každý deň o 10 hodine v priebehu dvoch rokov, úspešnosť ich výsledkov prudko stúpla.

 

Toto zistenie komentuje vedúci výskumu Paul Kelley z Oxfordského univerzitného  inštitútu pre spánok a cirkadiánnu neurovedu: „Je to mnohonásobne efektívnejšie opatrenie z hľadiska zvýšenia úspešnosti a zdravia než ktorákoľvek iná alternatíva. Mal som to zrealizovať skôr. Dosiaľ nič, čo som urobil v rámci môjho výskumu, nemalo taký veľký dosah.“

 

Kelley a jeho tím sú teraz v procese realizácie nasledujúceho experimentu, ktorý zahŕňa takmer 32 000 mladých ľudí zo 106 škôl v Spojenom kráľovstve. Cieľom tohto výskumu je zistiť, či výhoda písania testov až o 10 hodine platí a pokúsi sa to potvrdiť alebo vyvrátiť.

 

Prvá vec, ktorú by v dokonalom svete robili študenti hneď ráno, by bolo písanie testov. Avšak v realite začínate školu podľa toho, ako to stanoví vaša škola. Takže ak máte na výber, absolvujte skúšku čo najskôr ráno. V čase, keď je vaša myseľ po spánku čerstvá a viete jasne uvažovať.

 


Zdroj:  sciencealert.com
Čítajte viac o téme: Výskum, Efektívne učenie, Známky
Zdieľať na facebooku