Byť plavčíkom v USA je pre študentov v lete vynikajúca voľba

Študentka farmácie MICHAELA TISOŇOVÁ sa podelila o svoju skúsenosť s brigádou plavčíčky v USA počas letných prázdnin.
Študentka farmácie MICHAELA TISOŇOVÁ sa podelila o svoju skúsenosť s brigádou plavčíčky v USA počas letných prázdnin. / Zdroj: Archív MT

Letné brigády v zahraničí v súčasnosti využíva čoraz väčšie množstvo študentov. Tí majú na výber z rôznych možností, no stále viac si ich vyberá práve pozíciu plavčíka, prostredníctvom ktorej môžu vycestovať do vzdialenej Ameriky a zbierať množstvo skúseností a zážitkov. Pre tento typ brigády sa rozhodla aj študentka farmácie Univerzity Komenského v Bratislave MICHAELA TISOŇOVÁ. O túto svoju skúsenosť sa s nami rada podelila.


Odkiaľ si sa dozvedela o pracovnej ponuke plavčíčky v USA?

Dozvedela som sa o tom od mojich spolužiakov, ktorí strávili leto v USA s programom Work and Travel a vrátili sa veľmi spokojní. Keďže absolvovať leto v USA bol môj sen už od prvého ročníka na výške, zúčastnila som sa niekoľkých prednášok, ktoré sa týkali práve tejto témy. Na Slovensku sa sprostredkovaním práce v USA zaoberá už mnoho agentúr, a preto som si zašla do niektorých pobočiek, aby som si vedela vytvoriť obraz o cenách, typoch práce, o dátumoch odchodu a príchodu a podmienkach aké si jednotlivé agentúry kladú.

 

V zahraničí je mnoho príležitostí získať prácu rôzneho druhu. Čo ťa pri výbere presvedčilo, že plavčíčka bude to najlepšie?

Hoci práca plavčíka nie je jedna z najlepšie platených letných brigád, predstavovala som si ju ako veľmi pohodovú prácu, ktorá mi priniesla oveľa väčší obnos peňazí, ako by som zarobila na Slovensku. Dúfala som, že budem v dennodennom  kontakte s ľuďmi a budem mať čas sa s nimi porozprávať. Chcela som si zdokonaliť svoju angličtinu a dozvedieť sa veľa o ich živote, zvykoch, tradíciách a názoroch, čo sa mi aj podarilo a som za to vďačná. Počas práce trávite s niektorými ľuďmi veľa času a obľúbia si vás. Dokonca mi nosili obedy alebo nejaké dobroty či ovocie. Ak sa v areáli bazénu organizovala nejaká  oslava narodenín, vždy vás radi ponúknu  tortou alebo niečím z grilu. Je to veľmi milé a potešujúce.

 

Zdroj: Archív MT

Čo všetko si musela podstúpiť pred tým, než si nasadla do lietadla – smer letná brigáda v Amerike?

Po vybratí agentúry som absolvovala videohovor so zamestnávateľom z USA. Bol to krátky, maximálne 5 minútový rozhovor s mladou a príjemnou babou z agentúry. Zisťovala základné informácie o mne, čo študujem, aké mám záľuby, prečo chcem ísť do USA, čo by som chcela vidieť a kam by som chcela cestovať. Bolo to jednoduché preverenie mojej znalosti cudzieho jazyka. Ďalej som musela uhradiť poplatky za program a papiere. V podstate som fungovala tak, že mi baba z agentúry poslala zmluvu a ostatné potvrdenia, ktoré boli potrebné podpísať alebo potvrdiť v škole a ja som jej ich podpísala a naskenované poslala mailom späť. Pravdupovediac, myslela som si, že stým bude viac starostí, ale nebolo to nič strašné. Neskôr v marci sme absolvovali trojdňový plavčícky kurz na plavárni v Bratislave, kde som sa naučila plno zaujímavých vecí a už vtedy ma to veľmi bavilo. Exitujú konkrétne podmienky, ktoré musíte okrem urobenia testov splniť aj v bazéne, ale nie je to nič náročné.

 

Nemala si strach z práce a z Ameriky?

Strach? Nie, nemala. Veľmi som sa tešila. Dokonca som sa nebála ani môjho prvého zaoceánskeho letu. Všetko som to brala ako rôzne výzvy, ktoré ma posunú malými krôčikmi ďalej. Keď je človek odkázaný sám na seba, musí sa jednoducho vynájsť. V Amerike sú super ľudia. Hneď ako sme prišli na stanicu v DC a nevedeli sme si vybrať peniaze z bankomatu, jedna mladá černoška videla len náznak paniky v mojej tvári a už mi ochotne chcela pomôcť.

 

Zdroj: Archív MT

Táto letná brigáda si vyžaduje určite nejaké financie, koľko by si mal študent pripraviť, aby sa mohol dostať do Ameriky?

Všetky ceny agentúr sa líšia aj keď sú si dosť podobné. Záleží aj na tom, akú prácu idete robiť, kam letíte. Ceny leteniek sú rôzne. Závisí hlavne od času, kedy ich kúpite alebo ako ich vychytáte. Môj poplatok agentúre bol 700 eur, ktorý zahŕňal programový poplatok, poistenie, pracovnú zmluvu, vystavenie formulárov, SEVIS poplatok, spracovanie dokumentov, pohovory či plavčícky kurz a vystavenie certifikátu s platnosťou na 2 roky. Ďalšie výdavky  predstavovali 160 dolárov na víza a 520 eur na spiatočnú letenku, ktorú som potrebovala kvôli hraničným dátumom môjho pobytu.

 

Aká bola tvoja náplň práce ako plavčíčky? Zachraňovať ľudské životy je predsa len zodpovedná úloha.

Bola to tá najdôležitejšia úloha, ale keď dáva človek naozaj pozor a nedovolí, aby sa vôbec k nejakým nebezpečným situáciám v bazéne schýlilo, je to celkom jednoduché. Vždy som bola ostražitá a pozorovala som ľudí. Každé dieťa tam musí najprv pred lifeguardom (plavčíkom) absolvovať swim test a až následne na to môže ísť do hlbšej vody, v ktorej nedočiahne na dno. Inak si lifeguardov v USA všetci dosť vážia a počúvajú ich. Asi aj preto, že väčšina z nich nevie veľmi dobre plávať. Okrem toho som sa musela starať aj o čistotu bazéna, kontrolovať chlór a pH v bazéne.

 

Aké miesta ti tvoja letná brigáda umožnila navštíviť?

Počas leta sme mali k dispozícii približne 1 až 2 dni voľna za týždeň. V ten deň sme si vždy spravili jednodňový výlet do okolia. Počas leta som teda viackrát navštívila Washinghton D.C., ďalej Philladelphiu spojenú so zápasom Amerického futbalu, Baltimore a v ňom National Aquarium, Ocean City alebo sme si spravili výlety do prírody k blízkym  jazerám. Niektorí kolegovia napríklad otočili za jeden a pol dňa Niagara Falls alebo absolvovali jednodňový výlet do NYC či len tak k oceánu. No a, samozrejme, každý brigádnik sa  vždy teší  na najlepšiu časť z programu, a tou je cestovanie po skončení práce. Práca plavčíkov sa konči 5. septembra a  vrátiť sa späť na Slovensko, by sa mal každý deň pred začatím školy. Zvyšok času teda môže využiť ako chce a ako mu dovolia jeho financie. Takže ja s kamarátkou sme si vychutnali 4 dni slniečka a skvelého jedla na výletnej lodi smer Bahamy, ďalšie tri dni v slnečnom Miami a 5 dní v New Yorku.

 

Zdroj: Archív MT

Koľko financií si tam dokáže študent zarobiť ?

Program Work and Travel nie je program na zarobenie peňazí, ale program o nových skúsenostiach, zážitkoch, cestovaní, poznávaní nových ľudí a zlepšení angličtiny, ale samozrejme, kto chce, vie si aj pekne zarobiť alebo ušetriť. Záleží od druhu práce, avšak myslím si, že je to potom na úkor tých cestovateľských zážitkov alebo sa musíte trochu obmedziť v stravovaní a vo výletoch počas leta. Je to individuálne, každý brigádnik si dopredu premyslí a určí, čo je jeho priorita na tomto programe.

 

Cestovala si tam sama alebo s niekým ? Je ťažké nájsť si v Amerike nových známych?

Cestovala som so spolužiačkou, bolo super byť stratená v Amerike s kamarátkou. Zažili sme naozaj veľa zábavy. V USA si človek nájde plno nových priateľov, nielen Slovákov, ktorých je tam v lete mnoho, ale aj domácich či študentov z Európy. Hneď, ako sme išli metrom z letiska v New Yorku, pýtali sme sa na cestu dvoch mamičiek po Slovensky. V našom mestečku sme bývali spolu piati Slováci a potom naokolo nikto od nás. Takže sme si našli kamarátov ďalších plavčíkov, s ktorými sme chodili do kina alebo sme si robili párty. Mnoho ľudí sme tiež spoznali aj počas cestovania.

 

Čo by si na tejto brigáde vyzdvihla a naopak označila ako negatívum?

Pozitívum je, že sa človek naozaj nepretrhne, má pohodový deň. Keď nie je nikto na bazéne, môže si kľudne zaplávať. Mali sme super vzťahy s ľuďmi z bazéna aj s kolegami a vedúcimi. Negatívom môže byť, že na niektorých bazénoch, ktoré nenavštevuje veľa ľudí, sa môže čas vliecť veľmi pomaly.

 

Zdroj: Archív MT

Odporučila by si túto brigádu kamarátom?

Áno. Hlavne ak idete do zahraničia prvý krát a neviete presne, čo by ste chceli robiť alebo sa bojíte, že nemáte až tak dobrú angličtinu. Keď tam budete, snažte sa zo všetkého vyťažiť čo najviac. Pre tých, ktorí si chcú zarobiť viac, odporúčam vybaviť si vopred 12-hodinové bazény. Rozprávajte a komunikujte vo veľkom. Keď ľudia započujú váš prízvuk, sú veľmi zvedaví odkiaľ ste a čo robíte v Amerike. Užite si tam každú chvíľu, aby ste vaše rozhodnutie nikdy neľutovali.

Čítajte viac o téme: Študenti a cestovanie, Cudzie jazyky
Zdieľať na facebooku