Kubovčíkov BAŠTRNG zábavným spôsobom pomáha študentom s tým, čo nemajú radi

Kubovčíkov BAŠTRNG študentov baví i učí
Kubovčíkov BAŠTRNG študentov baví i učí / Foto: Youtube,úprava EW

Každý študent pozná situácie, kedy sa musí pri štúdiu venovať témam, ktoré ho vôbec nezaujímajú. Známy slovenský herec Michal Kubovčík sa snaží študentov pritiahnuť k učeniu prostredníctvom nového vzdelávacieho projektu Baštrng, kde zdanlivo ťažké a nudné učivá pretransformoval na príjemnú dávku zábavy.


Projekt Baštrng vo februári budúceho roku oslávi svoje prvé narodeniny, počas ktorých si získal mnoho fanúšikov medzi študentmi, ale aj pedagógmi. V projekte ide o vtipné a zároveň poučné videá, ktoré naozaj podivuhodným, vtipným a pútavým spôsobom znázorňujú obsahy mnohých slovenských i svetových diel povinného čítania, ale aj histórie, fyziky či chémie.

 

Videá sú voľne prístupné prostredníctvom Youtubu kanálu Baštrng, ktorý už odoberá takmer 20 000 ľudí. Autorský projekt Michal Kubovčík vytvoril spoločne s režisérom Karolom Vosátkom a Hudobníkom Jurajom Haškom. Podľa slov slovenského herca ide už o dlhšie plánovaný projekt, ktorý by hravou formou vytvoril priestor na učenie. Prostredníctvom animácie, bábkovej i činohernej scénky alebo stand-up formátu sa tak Kubovčík snaží zrealizovať svoje predstavy z detstva, v ktorých sníval o vyučovaní ľuďmi, ktorých má rád ako napríklad Lasicom a Satinským či Stanislavom Štepkom. Vďaka ich humoru by si vraj dokázal zapamätať všetko.

 

Novodobý Mor ho!

„Oni na zem nepadajú, nie sú spodina. Nesú dary. Soľ a chleba, grátis wifina. Vitaj čávo u nás doma, nevyzúvaj sa. Nikto ti nič neurobí, zavreli sme psa. Ak si došiel pokempovať, kukať do vatry, spraviť selfie s Jánošíkom, prejsť sa cez Tatry, okej brácho, neni problém, tu máš welcome drink. Otec, dedo, praded, až po dinosaurusy, učili nás, že hosť v dome nech má luxusy,“ predstavili tvorcovia staré dielo v novodobej podobe.

 

Mor ho! Video dosiahlo už viac ako 220 000 videní.

Netradičný Rómeo a Júlia

Kubovčík vysvetľuje študentom vzťahy v Shakespearovom diele Rómo a Júlia pomocou pracovného náradia.

 

 

V projekte Baštrng sa v každom videu s literárnym dielom študenti dozvedia hlavnú dejovú líniu, aj mená hlavných postáv. Dodnes v rámci projektu spracovali  napríklad literárne diela ako Rysavá jalovica, Maco Mlieč, Jozef Mak, Statky zmätky, Valaská škola mravú v stodola, Ťapákovci, Mor ho!, Margita a Besná, Lakomec, Dom v stráni, Hájnikova žena, Keď báčik z Chochoľova umrie a podobne.

 

V súčasnosti autori pracujú na sérii videí pod názvom Sedliacka prvá pomoc, v rámci ktorej budú tvorcovia oboznamovať mladých ľudí o správnom podávaní prvej pomoci. Podľa autorov k tomu stačia dve ruky a zdravý sedliacky rozum, teda preto ten názov.

 

Čítajte viac o téme: Slovenský jazyk a literatúra
Zdieľať na facebooku