Chcete zlepšiť svoju pamäť? Cvičte v správnom čase!

Našu pamäť zlepšuje podľa vedcov aj cvičenie. Stačí, ak ho budete robiť v správnom časovom odstupe od učenia.
Našu pamäť zlepšuje podľa vedcov aj cvičenie. Stačí, ak ho budete robiť v správnom časovom odstupe od učenia. / Foto: Bigstock

Či už ste študentom alebo sa pripravujete na rôzne iné skúšky, určite ste už hľadali spôsoby, ako zefektívniť svoje učenie, alebo si ho aspoň čiastočne uľahčiť. Okrem kávy či zeleného čaju, ktorý vám pomáha udržať vaše sústredenie, je účinným spôsobom aj šport. Ak z neho chcete vyťažiť pre svoj mozog maximum, mali by ste dodržiavať určité pravidlá.

 

Nie je jedno, kedy cvičíte

Fyzické cvičenie zlepšuje pamäť avšak len v prípade, keď sa cvičenie vykonáva v určitom čase a nie bezprostredne po učení. Tento fakt bol overený pokusom, ktorý prebehol na Radboud University Medical Centre v Holandsku. Zúčastnených bolo 72 ľudí, ktorým bolo ukázaných približne 90 rôznych obrazcov. Následne na to boli účastníci rozdelení do troch skupín, kde jedna skupina cvičila hneď po načítaní obrázkov, druhá počkala 4 hodiny po učení a tak cvičila, tretia necvičila vôbec. Tréning pozostával z 35 minút intenzívneho cvičenia na rotopede.

 

Po učení je potrebná pauza

Po takmer 48 hodinách boli všetky tri skupiny testované, koľko si z načítaných obrazcov pamätajú, zatiaľ čo činnosť ich mozgu videli vedci pomocou magnetickej rezonancie. Výsledok bol jednoznačný pre tú skupinu, ktorá mala po vzdelávaní 4 hodinovú pauzu a následne sa venovala športovým aktivitám. Snímky mozgovej činnosti tiež preukázali, že oneskorené cvičenie má vplyv aj na oblasť v mozgu, ktorá je spojená s tým, že si jedinec dokáže odpovede vydedukovať a označiť správnu odpoveď.

 

Správne načasované fyzické cvičenie tak môže zlepšiť vašu pamäť, čo odkrýva potenciál cvičenia ako istého spôsobu zásahu do stratégie vzdelávania. Prečo cvičenie takto zlepšuje našu schopnosť pamätať si informácie oveľa lepšie vedci zatiaľ zisťujú. ale môže ísť o látky, ktoré naše telo cvičením produkuje.

 


Zdroj: sciencedaily.com
Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku