Výber vysokej školy si nenechávajte na poslednú chvíľu

  Ilustračná foto: Bigstock

November je mesiac, v ktorom na niektorých fakultách uplynie lehota na podanie prihlášky na vysoké školy na nasledujúci školský rok 2016/2017. Väčšinou sa jedná o školy, ktoré mávajú pri prihlasovaní aj talentové skúšky. Ostatné vysoké školy štandardne majú termíny podania prihlášok do konca februára 2016. Podanie prihlášky (okrem administratívy), je ale ten najmenší problém. Podstatné je rozhodnutie, či vôbec ísť na vysokú školu a ak áno, tak hlavne na ktorú?

 

Pri voľbe vysokej školy by si každý mal odpovedať aspoň na tieto tri základné otázky:

  1. Čo ma zaujíma, čo mám rád, čo ma baví?
  2. O ktoré odbory je vôbec na trhu záujem?
  3. Ktorú vysokú školu, resp. fakultu si vybrať?

Čo ma zaujíma, čo mám rád, čo ma baví?

Veľmi málo ľudí vie okamžite po maturite povedať, čo chce v živote robiť. Tí šťastnejší už v tom majú jasno a vedia, ktorým smerom sa chcú uberať. Ostatní sa musia aspoň chvíľkovo zamyslieť, čo by vlastne chceli robiť.

 

Treba si ale dávať pozor, aby ste si zvolenú profesiu alebo oblasť neidealizovali. U mladých ľudí často prichádza k skresleniu predstáv o vybranom povolaní. Nie každý archeológ bude ako Indiana Jones. Väčšinou prichádza vytriezvenie až veľmi neskoro, keď už ležíme v prachu a metličkou čistíme čriepok, ktorý by možno, náhodou, mohol byť kúsok z prvého nočníka Mateja Korvína.

 

Ideálne pre získanie aspoň základnej predstavy o tom, ako niektoré povolania naozaj vyzerajú sú brigády. Čiže prvé odporúčanie je, skúste si nejakú brigádu v lete. Okrem skromného privyrobenia si, získate cenné skúsenosti. Nezabudnite pri tom mať otvorené oči. Ak robíte na stavbe, nesústreďte sa len na svoju prácu. Sledujte, čo robia ostatní. Možno Vás zaujmú iné činnosti. Ak sa vám aj brigáda páčiť nebude, aspoň budete vedieť, čo robiť nechcete.

 

Okrem subjektívneho hodnotenia, ktorá práca sa mi páči a ktorá nie, je dobré zamyslieť sa aj nad vlastnými schopnosťami. Nech sa mi akokoľvek páči byť kapitánom zaoceánskej lode, veľmi ťažko to zvládnem bez nadštandardnej znalosti geografie alebo fyziky. Tieto skúsenosti väčšina z vás už má zo školy. Nech sú známky akékoľvek, niekto inklinuje k humánnym vedám, iný k prírodným a ďalší k jazykom alebo umeniu. Každý vie, že niektorú oblasť má radšej. Bola by teda hlúposť, vyberať si niečo, čo je človeku proti srsti.

Zvážte teda svoje schopnosti a záujmy a zistite si čo najviac o s nimi súvisiacich povolaniach. Takto máte vybranú aspoň svetovú stranu na ktorú chcete ísť.

 

O ktoré odbory je vôbec na trhu záujem?

Je super túžiť vykonávať nejaké povolanie. Zároveň je potrebné rozmýšľať aspoň tri až päť rokov dopredu. Dopyt na trhu práce je veľmi dynamický. Môj ročník maturoval počas stavebného boomu. Pomerne veľa stredoškolských spolužiakov teda študovalo stavbárčinu, architektúru a pod. Bohužiaľ ale prišiel rok 2008, hypotekárna kríza, úpadok stavebného priemyslu a nakoniec aj ich promócia. Väčšina z nich mala problém vôbec sa zamestnať, nieto ešte v odbore.

 

A chcete vedieť, ktorá práca je najžiadanejšia, môžete si aj trocha „zagoogliť“. Najčastejšie skončíte na stránkach profesia.sk alebo platy.sk. Minimálne uvidíte, akú máte možnosť zarobiť si v konkrétnom odbore. A pritom majte na pamäti, že výška platu závisí aj od dopytu po danej profesií, takže vás to tiež trocha navedie.

 

Dlhoročným lídrom dopytu po kvalifikovaných zamestnancoch Slovensku je IT odvetvie. Tak si ale tiež dajte pozor o čo z IT máte záujem. Ak hovoríme o IT, nie je to vždy len hardvérový technik alebo programátor. Na výber sa ponúka obrovská paleta profesií, cez testérov, vývojárov, analytikov ak po architektov riešení. Čím je osoba špecializovanejšia, tým býva na trhu lepšie ohodnotená. Navyše atraktivita IT odvetvia nevyzerá, že by v horizonte 5-10 rokov mala zaniknúť. Pozor, IT odvetvie v SR je deformované eurofondami, ktorých platnosť je do roku 2020 a nik nevie, či dopyt bude rovnako silný aj potom.

 

Zároveň sa dlhodobo darí takmer akýmkoľvek technickým profesiám. Ak niektorí sledujú televíziu, všimnú si, že aj toto je dôvod, prečo napr. STU ako jediná vysiela reklamy. Dopyt na pracovnom trhu výrazne prevyšuje ponuku absolventov technických smerov. Univerzita sa teda snaží motivovať viacej ľudí, aby študovali práve technické smery, keďže vidia záujem.

 

Ktorú vysokú školu, resp. fakultu si vybrať?

To závisí na tom, z čoho vyberáme. Ak nie ste viazaní na Slovensko a máte možnosť ísť do zahraničia, určite to urobte. Či už celé štúdium alebo aspoň na rok prostredníctvom programu Erasmus.

Ak uvažujete nad štúdiom v zahraničí, tak si pozrite niektorý z rebríčkov najlepších 500 univerzít na svete (napr. Times Higher Education, Top Universities alebo Shanghai Ranking). Nájdete tam vysoké školy a univerzity aj z blízkeho okolia (Česko, Poľsko) ako aj množstvo európskych škôl z Británie, Nemecka, Holandska a pod. Bohužiaľ slovenské školy sa v žiadnych z týchto rebríčkov nenachádzajú.

 

Napriek tomu, že nemáme ani jednu univerzitu v rebríčkoch, nemôžeme povedať, že u nás nie je kvalita. Pre vybrané odbory máme naozaj špičkové školy, bohužiaľ nájdu sa aj treťotriedne „tlačiarne“ diplomov. Ak máte záujem študovať na Slovensku a už máte aj vybraný niektorý odbor, tak je najjednoduchšie pozrieť si hodnotenia našich škôl, ktoré sú dostupné na internete:

 

  • Lepsieskoly.sk - ponúka rebríčky zostavené na základe odpovedí respondentov. Rebríčky škôl sú podľa kritérií platu absolventov, opakovania voľby štúdia a zhody štúdia s praxou.
  • Arra.sk - akademická rankingová a ratingová agentúra každoročne robí rebríček škôl na Slovensku. Hodnotenie však nie je o výsledkoch, ale o predpokladoch, keďže rebríček je zostavený podľa parametrov, ako sú počty publikačných činností, počty citácií, podiel doktorandov a pod.

 

Okrem samotných rebríčkov je veľmi dobré ísť sa na niektorú zo škôl, o ktoré sa zaujímate, pozrieť (využiť deň otvorených dverí) alebo aspoň zájsť na veľtrh vysokoškolského vzdelávania a urobiť si lepší prehľad o ponuke. Takýto veľtrh je napr. Study and Career Fair organizovaný Akadémiou VAPAC každoročne v októbri.

 

Ako sa finálne rozhodnúť?

Metodika je v celku jednoduchá:

  1. Vyberte si ako prvé smer, ktorý chcem študovať tak, aby sa podľa možnosti čo najviac zhodoval so mojimi schopnosťami a záujmami.
  2. Preverte si, ktorý odbor spĺňa tieto predpoklady a aká je možnosť sa potom v tejto oblasti ďalej uplatniť
  3. Vyberte si tú najlepšiu vysokú školu na základe zvoleného odboru a možnosti sa uplatniť.

 

A čomu sa určite vyhnite?

  • Nevyberajte sa cestou najjednoduchšieho odporu. Takže nerobiť rozhodnutia „tam je ťažké štúdium, to sa mi nechce“. Čim väčšiu prekážku zdoláte počas pár rokov štúdia, tým ľahšie sa Vám budú prekonávať tie prekážky, ktoré stretnete počas zvyšku života.
  • Nesprávajte sa ako člen stáda. To že kamaráti idú na niektorú školu neznamená, že tam máte ísť aj vy. Skúste sa naopak odlíšiť. Hľadať niečo špeciálne a nie to, čo práve robia všetci. Na trhu práce je lepšie byť nedostatkovou, ako prebytkovou pracovnou silou. Úspešní ľudia väčšinou svoje úspechy nedosiahli robením vecí rovnako ako ostatní.
  • Nesnažte sa len „preplávať“ vysokou. Okrem samotného štúdia je potrebné venovať sa aj iným aktivitám. Zistite si, ktoré školy majú pri sebe rôzne kluby a organizácie. Zistite si, s ktorými firmami školy spolupracujú a aké sú možnosti odborných stáží. Práve tieto mimoškolské aktivity môžu po absolvovaní znamenať, že zrovna Vás si zamestnávateľ vyberie spomedzi ďalších stoviek absolventov s rovnakými diplomami.
  • Nechoďte študovať, lebo to od vás niekto očakáva (najčastejšie rodičia). Zvážte si, či práca, ktorú chcete robiť naozaj požaduje vysokoškolský diplom. Alebo ak si nie ste istý čo študovať, tak si dajte od štúdia rok pokoj. Skúste niekde pracovať, nabrať skúsenosti, cestovať a možno zistíte, čo naozaj robiť chcete. Na vysokú nemusíte ísť hneď po maturite a nemusíte na ňu ísť vôbec.

 

Čítajte viac o téme: Prihlášky na vysoké školy
Zdieľať na facebooku