Ako stihnúť napísať diplomovku či bakalárku načas? Nepodceňte time management

Tieto tipy vám pomôžu pri písaní záverečnej práce využiť svoj čas čo najefektívnejšie.
Tieto tipy vám pomôžu pri písaní záverečnej práce využiť svoj čas čo najefektívnejšie. / Foto: Pexels / Vlada Karpovich

Tieto tipy vám pomôžu pri písaní záverečnej práce využiť svoj čas čo najefektívnejšie. Vyhnete sa tak časovému stresu a výsledkom bude kvalitne spracovaná záverečná práca. Pamätajte, že len vy môžete rozhodnúť o najlepšom spôsobe ako využiť svoj čas, ktorý máte na napísanie práce.

 

Plánujte vopred

Stanovte si dátum pre dokončenie svojej práce a podľa toho prispôsobte svoj plán písania práce. Ak si spíšete časový plán pomôže vám to udržať si prehľad o postupe písania. 

 

Začnite písať čo najskôr

Majte na pamäti, že napísanie záverečnej práce zvyčajne trvá najmenej jeden semester. Neodkladajte písanie práce, radšej začnite čo najskôr, aby ste mali dostatok času na záverečné korektúry.

 

Naplánujte si množstvo práce na každý deň a striktne sa držte svojho harmonogramu

Niektorí ľudia venujú čas svojej záverečnej práci každý deň najmenej dve hodiny; iní si dajú za cieľ napísať každý deň aspoň dve strany. Zostavte si taký plán, ktorý vám vyhovuje. Pravdepodobne bude trvať, kým nájdete takú metódou, ktorá bude pre vás aj uskutočniteľná. Čoskoro zistíte, že dodržiavanie vlastného harmonogramu vám slúži na zabezpečenie toho, aby ste zostali disciplinovaní a produktívni.

 

Píšte zavčas ráno

Vždy je dobré sa venovať najdôležitejšej práci hneď ráno, keď máte najviac energie a ste najsviežejší. Ak budete mať pevne dané, že ráno vždy píšete záverečnú prácu, ľahšie sa vám budú plánovať ostatné činnosti, ktoré je počas dňa tiež potrebné vykonať.

 

Nenechajte sa vyrušovať

Keď píšete, obmedzte používanie e-mailov a osobných elektronických zariadení. Odolajte pokušeniu kontrolovať notifikácie, to si nechajte na dobu po dopísaní práce počas odpočinku.

 

Rozdeľte veľké úlohy na malé a zvládnuteľné

Písanie krátkych častí práce je efektívnejšie ako snažiť sa každý deň pracovať 8 hodín. Vaša koncentrácia sa totiž po 45 až 60 minútach oslabí. Písanie si vyžaduje sústredenosť a kreativitu a je ťažké udržať svoju pozornosť niekoľko hodín denne v strehu počas celého obdobia, kým svoju prácu nedokončíte. Namiesto toho, aby ste sedeli za počítačom niekoľko hodín rozdeľte svoj čas na písanie na krátke bloky s prestávkami medzi nimi. Ideálne je striedanie 45 minút písania s 15 minútami odpočinku. Tento čas vyhradený na odpočinok je veľmi dôležitý. Mnoho študentov sa až po oddychu stáva efektívnejšími. Takto sa môže zdať väčšina úloh, ktoré vás v súvislosti s písaním záverečnej práce čaká zvládnuteľnejšia.

 

Vopred si stanovte všetky termíny

Aj pri jednoduchších úlohách si stanovte presné termíny, aby ste sa ubezpečili, že ste dostatočne produktívni. Práca na záverečnej práci môže byť vo svojej podstate pomalá a spočiatku nemusí mať vôbec hmatateľné výsledky, ale to neznamená, že na svoje práci nepostupujete. Aj počiatočné práce ako informačná príprava, či analýza dát zaberie veľa času.

Zdieľať na facebooku