Tipy, ako si poradiť s „oknom“ počas skúšok

Stres pri skúškach robí veľa. Napríklad aj to, že zrazu si nedokážete spomenúť na to, čo ste sa poctivo učili.
Stres pri skúškach robí veľa. Napríklad aj to, že zrazu si nedokážete spomenúť na to, čo ste sa poctivo učili. / Foto: Bigstock

Stres pri skúškach robí veľa. Napríklad aj to, že zrazu si nedokážete spomenúť na to, čo ste sa učili. Ako si poradiť v situácii, keď ste sa na dôležitú skúšku učili, no zrazu si neviete na potrebné informácie spomenúť?

 

Poznáte to, pripravujete sa na skúšky, a keď dostanete otázku, zrazu si nedokážete spomenúť ani na slovo. Viete, že ste to vedeli, živo si viete predstaviť, že ste sa to nedávno učili, ale ani za nič nedokážete k tejto téme nič povedať. Máte takzvané „okno“, alebo výpadok pamäte. Existujú cvičenia, vďaka ktorým sa takejto situácií dá úspešne predísť. Stačí len trénovať.

 

Čo sa deje s telom počas výpadku pamäte, a prečo k nemu dochádza?

Ide o reakciu organizmu voči veľkému stresu. Či už ide o stres skutočný (pri napadnutí zvieraťom) alebo fiktívny (skúšky) reakcia tela je vždy rovnaká. Telo je nastavené na reakciu útoč alebo uteč (fight or flight). Symptómy sú rovnaké. Máte zvýšený tep a krvný tlak, trávenie je pozastavené, svaly sú zásobované krvou, všetky zbytočné telesné funkcie sú vypnuté, ale inštinkty sa zostrujú. Táto reakcia tela má bohužiaľ za následok aj zredukovanie mozgovej činnosti na nevyhnutné oblasti, čo znamená, že myslenie a pamäť nie sú potrebné, ak sú v činnosti inštinkty. To je dôvod, prečo dochádza k výpadkom pamäte počas skúšok, keď je študent veľmi vystresovaný. Mozog jednoducho nemá dostatok kapacity na rozpamätanie si daných informácií, pretože nie sú potrebné na prežitie v situácii, ktorá si vyžaduje útek alebo útok.

 

Ako si poradiť s výpadkom pamäte

Hoci to ľahšie znie, ako sa vykonáva, je potrebné zachovať pokoj, pretože to je kľúč k odblokovaniu centier pamäte a logického myslenia. Existujú stratégie, ktoré je možné cvičiť pred skúškou (ale aj počas učenia, či prípravy). Pomôže vám zostať pokojný a rozvážny, ak dodržíte týchto niekoľko tipov:

 

Kľúčom je príprava

Dobrý časový manažment a vedomie toho, že všetky témy ste sa naučili dostatočne skoro pred skúškami je naozaj kľúčové. Nedajú sa totiž očakávať dobré výsledky bez toho, aby ste boli riadne pripravení. To si vyžaduje disciplínu, ktorá vám pomôže v rôznych oblastiach v živote. Je ľahšie zostať pokojný a sústredený, keď viete, že ste dostatočne pripravený. Ak však viete, že ste nevenovali dosť času a pozornosti materiálom na skúšku, tak sa budete veľmi ťažko presviedčať, že sa nemáte prečo obávať. Svoj mozog neoklamete.

 

Dýchajte pravidelne

Opakujte dychové cvičenia vždy, keď pociťujete stres. Pri nádychu počítajte do štyri a pri výdychu do šesť. Hlboké nádychy a výdychy dajú mozgu pokyn na upokojenie. Čím častejšie precvičujete takéto dýchanie, tým ľahšie sa budete vedieť upokojiť v stresujúcich a záťažových situáciách a to nielen pri skúškach, ale v akýchkoľvek situáciách, ktoré si vyžadujú vašu pozornosť.

 

Prestaňte sa báť

Strachovanie sa, či dokážete odpovedať na všetky otázky správne a v danom časovom intervale je najrýchlejší spôsob, ako zvýšiť úroveň stresu, čo zase zvýši vaše šance na výpadok pamäti. Zastavte tieto nezdravé myšlienky, povedzte si v duchu: „Prestaň, sústreď sa!“ a snažte sa ďalej sústrediť na otázky, ktoré máte zodpovedať.

 

Nie ste v ohrození života

Uvedomte si, že skúšky či štátnice nie sú život ohrozujúce situácie. V tomto prípade platí, čo vás nezabije, to vás posilní. Po úspešnom ukončení si môžete vychutnať pocit víťazstva a hrdosti. Do budúcnosti to môže slúžiť ako pozitívny príklad toho, ako ste už takéto stresujúce situácie hravo zvládli.

 

Preskočte otázku, ktorú neviete zodpovedať

Ak si pri niektorej otázke neviete na nič spomenúť, pokúste sa ísť ďalej a zodpovedať iné otázky. Pri tom sa upokojíte a je možné, že popri tom sa vám vynoria odpovede aj na otázky, na ktoré ste si nevedeli spomenúť. Snažením sa rozpamätať sa na otázku príliš dlho totiž pôsobí kontraproduktívne, pretože sa dostávate do časového stresu, a navyše nemáte zodpovedané ani také otázky, na ktoré odpovedať viete.

 

Vyskúšajte simuláciu skúšok

Zopakujte si scenár skúšky so svojimi rovesníkmi, priateľmi alebo rodičmi. Požiadajte ich, nech sa vás pýtajú na otázky z danej témy, z ktorej máte spraviť skúšku. To vám umožní aklimatizovať sa postupne a takto budete postupne schopní vyrovnať sa s tlakom a zároveň zistíte, či ešte máte niekde medzery, ktoré si v pokoji môžete naštudovať. V prípade, že vás čaká obhajoba záverečnej práce, môžete urobiť to isté: predniesť ju pred priateľmi alebo rodinou, byť trochu nervózny je úplne v poriadku.

 

Ak zmeníte svoje myšlienky, zmení sa aj to, ako reagujete na situáciu

Určite budete reagovať inak, keď na skúšku pôjdete s obavami v porovnaní s tým, keď to celé vezmete ako výzvu na preukázanie toho, čo ste sa naučili. Ukážte im, čo viete.

 

Utrieďte si svoje myšlienky

Často sa stáva, že pri snahe rozpamätať sa na všetky fakty, ktoré je potrebné povedať, či napísať sa všetky myšlienky pomiešajú a v panike potom nevie študent, kde začať skôr. Spomaľte, spíšte si hlavné body, a tie potom postupne dopĺňajte o detailnejšie informácie. Vždy začínajte od najdôležitejších informácií, až po tie menej podstatné.

 

Vizualizujte si svoj úspech

Predstavujte si vo vašej mysli, celý priebeh skúšky, vnímajte, akí ste po celý čas uvoľnený, tešíte sa z náročnej situácie, pretože ste sa naučili všetky dôležité informácie a teraz vás za to môžu náležite oceniť. Túto predstavu opakujte každý večer v posteli pred spaním.

Čítajte viac o téme: Efektívne učenie
Zdieľať na facebooku